Η πρώτη είσοδος της κουζίνας του Καζακστάν στην Αθήνα, έγινε από την δυσδιάκριτη πόρτα του εστιατορίου Ευγένιος στην Καλλιθέα.
Η φήμη για το φαγητό του έχει κυκλοφορήσει από στόμα σε στόμα και φαίνεται πως ετοιμάζεται να πάρει στις προτιμήσεις της εξ ανατολών κουζίνας, τη θέση που είχε το εστιατόριο «Βαλεντίνα» τη δεκαετία του ’90. Μικρή και αδιάφορη διακοσμητικά η αίθουσα, θυμίζει επαρχιακό καφέ 20 χρόνια πριν, με τη μοκέτα στο πάτωμα και μια τοπική ενδυμασία σε ανυψωμένο χώρο.

Το φαγητό όμως, νόστιμο και απροσδόκητα ελαφρύ, προσγειώνεται σε μεγάλες μερίδες επάνω στα κόκκινα τραπεζομάντιλα. Όλα χειροποίητα, όπως τονίζει η κ. Ντίνα που μαζί με τον Ευγένιο, επαγγελματία μάγειρα με σπουδές στη χώρα του, τρέχουν το μαγαζί.

Δοκιμάσαμε  μια ορεκτικότατη σαλάτα από ραδίκι και καρότο και φύκια τουρσί, «κουϊρδάκ» δηλαδή ένα ελαφρύ μαγειρευτό με αρνίσια συκωταριά και πατάτες , πιλμένι ρώσικα με κρέας και λεπτό φύλλο μαζί με σμετάνα (είδος ξινής κρέμας) και αρωματική πάπια με λαχανικά σε πήλινο (εδώ θα θέλαμε μεγαλύτερη μερίδα). Πεντανόστιμο και αρωματικό το ζουμερό αρνίσιο σασλίκ (μαριναρισμένο αρνίσιο σουβλάκι) που το χρεώνουν μόνο 3 ευρώ. Αν ο Ευγένιος κάνει κάτι για να βελτιώσει τον εξαερισμό, είναι σίγουρο πως θα ξαναπάμε για τις καλές τιμές και την απροσποίητη ατμόσφαιρα. 

Ανδρομάχης 267, Καλλιθέα, τηλ. 210 9410001. € 10-12.


Πηγή: athinorama.gr