Παιχνιδιάρικες ελληνικές γεύσεις με φρέσκα ψάρια και ζουμερά κρεατικά σε ένα σύγχρονο εξοχικό κέντρο στους Παξούς.

Η θέση Στα Μπογδανάτικα Παξών, έναν ήσυχο μικροοικισμό πνιγμένο στις ελιές. Το συγκεκριμένο εστιατόριο άνοιξε το 2010 - όμως επί δεκαετίες ο «Μπίρος» ήταν ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια του νησιού, ένα ιδιότυπο παντοπωλείο-καφενείο με μεζέδες και σουβλάκια, του οποίου ο ιδιοκτήτης είχε αδυναμία στις μπίρες (εξού και το παρατσούκλι).

Η ατμόσφαιρα Ανακαινισμένο με ενδιαφέρον, φροντίδα και άποψη, το πρώην τσαπατσούλικο καφενείο έχει μεταμορφωθεί σε ένα γουστόζικο χώρο που συνδυάζει το φρέσκο αέρα της υπαίθρου με την τελευταία λέξη της μόδας. Το εστιατόριο περιλαμβάνει το κυρίως κτίσμα, τον προθάλαμο με το σκέπαστρο και τη μεγάλη πλακόστρωτη αυλή. Ενδεικτικές εικόνες του ντεκόρ που στήθηκε για να εκπλήξει είναι η σκάφη στη θέση του νιπτήρα, ο καναπές σαλονιού στην αυλή, τα σουπλά που παραπέμπουν σε τυπωμένη δαντέλα. Τα ξύλινα αντικείμενα προσδίδουν στο χώρο ζεστασιά, ενώ οι κρεμαστές ανθισμένες γλάστρες του χαρίζουν μια δροσερή αίσθηση.

Το φαγητό Θεμελιώδες ερώτημα πριν ακόμα ξεκινήσει η παρέλαση των πιάτων: από πού προέρχονται οι πρώτες ύλες; Εκτός από λάδι και ψάρια, οι Παξοί δεν έχουν σπουδαία παραγωγική δραστηριότητα, ούτε κτηνοτροφία, ούτε εκτεταμένη γεωργία (πέρα από μικροκαλλιέργειες που καλύπτουν τις ανάγκες των νοικοκυριών). Όπως μαθαίνουμε, τα περισσότερα προϊόντα και κυρίως τα κρέατα, ανηφορίζουν με μεταφορική από την Αθήνα - το εστιατόριο συνεργάζεται κατά βάση με προμηθευτές της πρωτεύουσας.

Η γευσιγνωστική μας εμπειρία διήρκεσε δύο βραδιές. Η πρώτη ήταν αφιερωμένη στα ψαρικά. Ξεκινήσαμε με μύδια αχνιστά με αρωματικά βότανα, συνοδευόμενα από χοντροκομμένες τηγανητές πατάτες με λεπτεπίλεπτη φλούδα και προχωρήσαμε στα κυρίως πιάτα με πιρουνιές λευκόσαρκης τρυφερής πεσκανδρίτσας με τραχανά και κρέμα λεμονιού.

Ο λογαριασμός Υπολογίστε 20-25 ευρώ το άτομο.

Η κάβα Περιλαμβάνει ελληνικές ετικέτες. Δοκιμάσαμε ευχάριστες γεύσεις όπως Techni Malagousia (λευκό του 2012), Naoussa (ξινόμαυρο ΠΟΠ του 2008), Athina Santorini (λευκό του 2011), σαντορινιό Vinsanto (γλυκό λιαστό του 2004).

Επιπλέον πληροφορίες Τα ψαράκι που σερβίρεται είναι φρέσκο (επειδή όμως η ψαριά δεν ευδοκιμεί πάντα, ενδεχομένως να μην βρείτε ό,τι αναγράφεται στον κατάλογο). Το εστιατόριο είναι ανοιχτό το καλοκαίρι από τις 6.30 μ.μ. – ενώ τους χειμωνιάτικους μήνες λειτουργεί δύο μέρες την εβδομάδα (Παρασκευή-Σάββατο). Επίσης, ο χώρος φιλοξενεί δεξιώσεις (γάμους, βαφτίσια κ.λπ.).

Μπογδανάτικα, Παξοί, τηλ. 26620 31 167,www.birostavern.gr (στην ιστοσελίδα θα βρείτε αναλυτικά το μενού)