Μερικές φορές ό,τι αξίζει στέκεται ήρεμο και σιωπηλό, περιμένοντας να το ανακαλύψεις...

Αναμένοντας λοιπόν τις φασαριόζικες εκπομπές «μαγειρικής» στην τηλεοπτική σκηνή, όπου αυστηροί κριτές θα φοράνε τα πολύχρωμα -αλλά σοβαροφανή- γυαλιά τους και εφετζήδες σεφ θα πετάνε μαχαίρια στον αέρα, κατηφόρισα, πολύ κουρασμένη ομολογουμένως, προς Μεταξουργείο.

Στο αντίκρισμα του Polly Maggoo χαλάρωσα! Λιτός χώρος, μεταμοντέρνος και βιομηχανικός, με ντιζάιν συρμάτινα φωτιστικά και τσιμεντένιο δάπεδο. Η αρχιτέκτονας Παναγιώτα Καμπέρου, που ανέλαβε τη σκηνογραφία, είναι η σύζυγος του σεφ και ιδιοκτήτη Γιώργου Ηλιού.

Ο κατάλογος συμμαζεμένος, με λίγες προτάσεις που σε εισάγουν άμεσα στο παιχνίδι της γαστρονομικής αναζήτησης. Η σπυρωτή φακή σε βινεγκρέτ μουστάρδας κι ένα αυγό ποσέ είναι το σήμα κατατεθέν του εστιατορίου, αλλά εμείς αποφασίσαμε να «παίξουμε» με τον κούνελο που εμφανίστηκε σε μια ανάλαφρη τερίνα με διακριτικά μυριστικά, συνοδευμένος από μια γλυκούτσικη μαρμελάδα σταφυλιού, που του ταίριαζε γάντι. Τα βλίτα σοτέ με σκόρδο και γαλλικό κατσικίσιο τυρί και τα φιλέτα κονφί ντομάτας σε τραγανή φρυγανιά μας ξετρέλαναν· δεν ήταν απλώς καλοφτιαγμένα, αλλά άψογα!

Ωραιότατη και φρεσκότατη κι η πράσινη σαλάτα με αρωματική σος πορτοκαλιού, καπνιστό απάκι και απαλή κρέμα γαλλικού τυριού, απλωμένη σε παξιμαδομπουκιές.

Το μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος με πατατούλες σοτέ ήρθε βουτηγμένο «ως το λαιμό» σε μια υπέροχη σαλτσούλα από μπράντι και έσφυζε από πυκνή νοστιμάδα. Άσε, που ήταν και σωστά ψημένο!

Τη σημασία στη λεπτομέρεια και στην τεχνική την εμπεδώσαμε, όταν έφτασαν στο τραπέζι τα πιάτα με τα ψάρια. Ο σολομός τρυφερός και ζουμερός, αν και παχουλός, ακουμπισμένος επάνω σε καταπράσινα χορταράκια με μια ξινούτσικη σάλτσα «beurre blanc», μας ξετρέλανε. Το ίδιο κι ο απλός αλλά θεϊκός φρέσκος μπακαλιάρος, με βραστές πατατούλες και σκορδάτη, διακριτική όσο πρέπει, σάλτσα aioli.

Το ρυζόγαλο με καρδάμωμο το ήθελα πιο... παιχνιδιάρικο, αλλά ή πανακότα με το ροδάκινο ήρθε κι έκλεισε απαλά ένα από τα καλύτερα δείπνα που έχω απολαύσει τους τελευταίους μήνες στη γαστρονομική σκηνή της Αθήνας.

Τιμή: €25-30 το άτομο με κρασί.

Λεωνίδου 80 και Σαλαμίνος, Μεταξουργείο
Τηλ. 210 5241120

Ώρες: Ανοιχτά Τρ.-Σάβ. 19:30-00:30, Κυρ. 12.30-17:30