Η θέση Στο Κουκάκι, ένα στενό πάνω από την Λεωφόρο Συγγρού, σε μικρή απόσταση από το σταθμό Συγγρού - Φιξ του Μετρό.

Η ατμόσφαιρα Για να περιγράψω σωστά την ατμόσφαιρα, θα πρέπει να πω δύο λόγια παραπάνω για το σημείο όπου βρίσκεται: στο τέρμα της οδού Φαλήρου, υπάρχει ένα μικρό παρκάκι, το οποίο δημιουργεί μια σχεδόν ειδυλλιακή εικόνα στο κέντρο της πόλης, εντελώς ξένη με το γεγονός πως μόλις ένα στενό παρακάτω, περνά μια από τις πλέον πολυσύχναστες Αθηναϊκές λεωφόρους. Το σημείο αυτό της πόλης, κάπως παραμελημένο ως πρόσφατα, μέσα σε μερικούς μήνες έχει προσελκύσει κάμποσες επιχειρήσεις και έχει γίνει στέκι πολλών νέων ανθρώπων.

Το φαγητό Ανέλπιστα καλό για bar restaurant -η προσωπική μου εμπειρία λέει πως το φαγητό σε ανάλογα μέρη είναι κατά κανόνα υποδεέστερο των ποτών, επειδή από τις 2 ιδιότητες (εστιατόριο ή μπαρ) πάντα υπερισχύει η μια -και το να φτιάξεις ένα καλό μπαρ είναι συγκριτικά πιο εύκολο από το να φτιάξεις ένα καλό εστιατόριο. Εδώ, ο ιδιοκτήτης Χρήστος Σημίτας έκανε εξ αρχής μια κίνηση ματ: συνεργάστηκε με τον νεαρό αλλά πολύ ταλαντούχο σεφ Φάνη Κλήσσα, ο οποίος διαθέτει μεγάλη εμπειρία ως private chef, αλλά, όπως αποδεικνύεται, και εξίσου καλό ένστικτο για το τί χρειάζεται η κουζίνα ενός εστιατορίου που φιλοξενεί ένα μπαρ αξιώσεων.

 

Το αποτέλεσμα είναι ένας μικρός, σφιχτός κατάλογος, με καλοφτιαγμένα μπέργκερς και τάρτες, δροσερές σαλάτες, νοστιμότατα ριζότα, εκ των οποίων το ένα «επιλογή ημέρας», καλοφτιαγμένα ζυμαρικά και αναπάντεχα νόστιμα ορεκτικά.

Μην αμελήσετε να παραγγείλετε την τριλογία των αλοιφών και δοκιμάστε οπωσδήποτε τη μελιτζανοσαλάτα. Τέλος, αφήστε λίγο χώρο και για επιδόρπιο: η εκδοχή τους για το cheesecake είναι γευστική, πολύ ελαφριά και πραγματικά αξίζει δοκιμής.

Ο λογαριασμός περί τα 15 ευρώ το άτομο, με επιδόρπιο, χωρίς ποτό ή κρασί.

Η κάβα Πλήρης κάβα σε ποτά, κάποιες επιλογές σε κρασί (κυρίως ελληνικές ετικέτες), αλλά το highlight του καταστήματος είναι τα κοκτέιλς. Πλούσιες γεύσεις, με ευδιάκριτα τα φρέσκα υλικά, όπου η συνταγή απαιτεί. Δοκίμασα ένα εξαιρετικό Mai Tai, και το δικό τους Chilli Cucumber, το οποίο θεωρώ κορυφαία επιλογή για να συνοδεύσει το γεύμα. Τέλος, να σημειώσω πως οι τιμές είναι 7 ή 8 ευρώ ανάλογα το κοκτέιλ, για ένα πραγματικά χορταστικό ποτήρι.  

Επιπλέον πληροφορίες Το Monsieur Barbu είναι ανοιχτό καθημερινά από το μεσημέρι με ελαφριές σαλάτες και ορεκτικά, ενώ όλος ο κατάλογος είναι διαθέσιμος από το απόγευμα και μετά.

Monsieur Barbu, Φαλήρου 59, Κουκάκι, 210 92 47 555

κείμενο Χ.Βοντά, φωτο Ν.Δουκουμεντίδη