Η Αναχίτα είναι η απόλυτη βεβαιότητα...

Ο ευγενέστατος κύριος Magid ανέλαβε πριν χρόνια ένα καφέ σε μια απόκεντρη γωνιά του Χαλανδρίου, σιγά-σιγά το ‘γύρισε’ σε πιτσαρία. Μετά έβαλε στο μενού τις πίτσες να κάνουν παρέα με τις σπεσιαλιτέ της πατρίδας του, μέχρι που η πρόσφατη ανακαίνιση έσβησε την πίτσα, εστιάζοντας στην σπιτική, πέρσικη κουζίνα.

Ο κύριος Magid και τα παιδιά του κινούνται με λεπτότητα ανάμεσα στα τραπέζια μιας σάλας που δανείζεται την αισθητική μιας αστικής τραπεζαρίας.
Τόσο εξωτικές αλλά και κοντινές γεύσεις… Διόλου τυχαίο, αφού η πέρσικη κουζίνα έχει κάτι από την αύρα της κουζίνας του Τσελεμεντέ, διατηρώντας ταυτόχρονα τον Χίλιες και Μια Νύχτες χαρακτήρα της.

Τα πιάτα της Αναχίτα δεν καίνε, δεν βαραίνουν το στομάχι, καθώς χρησιμοποιείται μυρωδάτο βούτυρο. Δεν γνωρίζουν από βαριές σάλτσες και ταυτίζονται μαζί μας στην εθνική αδυναμία του αρνίσιου κρέατος. Η Αναχίτα έχει ανάλαφρο χέρι στα μπαχαρικά της, δεν τσιγκουνεύεται τον φρέσκο άνηθο και τον μαϊντανό. Και βέβαια, ψήνει τα νοστιμότερα πιλάφια. Ζητείστε το απλό ρύζι που σιγοψήνεται μέχρι να αποκτήσει μια ξεροψημένη κρούστα από φέτες ψωμιού ολόγυρα.

Από τα καλύτερα πιάτα είναι το κάσκε μπαντεμτζούν (τηγανητή μελιτζάνα με καρύδι), το κουφτέ μπερεντζί (κεφτέδες με ντομάτα), πέρσικη σούπα με σπανάκι, όσπρια και κρέας, το κεμπάπ τζεντζέ (αρνάκι με σαφράν, ντομάτα και λεμόνι), το μπαγαλί πολό (ρύζι με άνηθο, κουκιά και κοτόπουλο ή αρνί), το χορές τε φεσεντζούν (ρύζι με γλυκόξινη σάλτσα από καρύδια, πελτέ ροδιού και κεφτεδάκια), το ζερέσκ πολό (κοτόπουλο με ρύζι και φραγκοστάφυλο, φυστίκι Αιγίνης και αμύγδαλο).

Για επιδόρπιο, το παλουντέ, ένα άκρως πρωτότυπο σορμπέ λεμόνι με φιδέ από νισεστέ και μια εμπειρία που πρέπει να τη ζήσετε. Υφή και άρωμα που δεν συναντήθηκαν ποτέ πριν σε έναν ευρωπαϊκό ουρανίσκο.

Αnahita: Χρ. Σμύρνης 3, Χαλάνδρι, τηλ. 210 6891 222