Cantineta


Στο νέο ιταλικό τού σινεφίλ Τάκη Βερέμη στη Γλυφάδα δεν μας περιμένει μόνον ο Ντε Νίρο αλλά και αυθεντική ιταλική κουζίνα, με την υπογραφή του Κώστα Τσίγκα

 

Τράβα μου μια... φωτογραφία! Είναι υπνωτιστικό αυτό το τεράστιο ασπρόμαυρο πορτρέτο του Ντε Νίρο, κοντά στο 1,50 επί 1,50 μέτρο, ζωγραφισμένο σε πλακάκια. Θέλεις­ να βγάλεις φωτογραφία μπροστά του – και είμαι σίγουρος πως το κάνουν πάρα πολλοί. Έτσι όπως δεσπόζει στη μικρή σάλα των μη καπνιζόντων της «Cantinetta», δημιουργεί φοβερή ατμόσφαιρα. Καθόλου τυχαίο βεβαίως ότι πίσω από το όλο εγχείρημα βρίσκεται ο σινεφίλ δια­νομέας και παραγωγός ταινιών της Strada films Τάκης Βερέμης. Εξ ου και το σύνθημα του μαγαζιού «Leave the gun. Take the cannoli», μια χαρακτηριστική φράση από τον «Νονό». Τα cannoli παρεμπιπτόντως είναι σιτσιλιάνικα γλυκά τα οποία θα συναντήσουμε παρακάτω. 

Το «Cantinetta» είναι όμορφο μαγαζί. Απέναντι από τον Ντε Νίρο υπάρχει η ανοιχτή κουζίνα, με έναν εντυπωσιακό πετρόφουρνο σκεπασμένο με σπασμένα λευκά πλακάκια σε ένα μωσαϊκό αλά Gaudi. Στο «ασημί­» εσωτερικό μού αρέσει το κοντράστ ανάμεσα στα στιλιζαρισμένα πλακάκια στην κουζίνα και στο ταβάνι του ψηλοτάβανου χώρου και στον ατημέλητο, «γδαρμένο» τοίχο στο πλάι, που δείχνει λίγο και την ιστορία του χώρου, αφού εδώ στεγαζόταν παλιά­ ο «Επίκουρος» της Γλυφάδας. Ο εξωτερικός κλεισμένος χώρος των καπνιστών έχει λιγότερη χάρη από τη σάλα, αλλά θα πάρει τα πάνω του σε λίγο που θα ανοίξει ο καιρός.

Viva Italia: Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια τα ιταλικά εστιατόρια της Αθήνας έχουν εξελιχτεί πολύ, αλλάζοντας ριζικά τη μετριότητα της ελληνικής μετάφρασης των γεύσεων που κυριαρχούσε άλλοτε. Το «Cantinetta», λοιπόν, έχει κουζίνα αυθεντική και ιδιαίτερα καλοφτιαγμένη, από αυτές που τιμούν τη γαστρονομία της «Μπότας». Το μενού έχει επιμεληθεί ο φίλος του Βερέμη, ο γνωστός σεφ Κώστας Τσίγκας, και η υπογραφή του είναι εμφανής. Από τον πετρόφουρνο, λοιπόν, βγαίνουν πολύ ωραία πράγματα. Οι αγκινάρες με δυόσμο, λεμόνι και λευκό κρασί­, και μελωμένες είναι, και το τσαγανό τους το έχουν, και από άρωμα σκίζουν. Τα μύδια και κυδώνια με πανσέτα και κρασί Μαρσάλα βγαίνουν πολύ ζουμερά. Τα κεφτεδάκια τώρα, με μια τρουφάτη κρέμα τυριού, είναι νοστιμιά περιωπής, από αυτές που δύσκολα σταματάς να τρως –κυρίως λόγω της σάλτσας τους. Όσο για τα κυρίως, η αργοψημένη­ porchetta με μυρωδικά έχει σάρκα­ χυμώδη και πετσούλα μαυλιστική, κάνοντας ένα ωραίο σύνολο μαζί με τις μελωμένες πατατούλες. Κι ερχόμαστε στο κεφάλαιο «πίτσα», που επιβεβαιώνει τη μαστοριά του ψήστη στον πετρόφουρνο. 

Η ζύμη της θυμίζει λεπτό, τραγανό ψωμί που έχει περισσή νοστιμιά από μόνο του. Δοκίμασα μια γευστικότατη funghi misti (μανιτάρια δηλαδή ) με γκοργκον­τζόλα, ταλέτζιο και θυμάρι και μια bianca (χωρίς ντομάτα ) με σπανάκι, μπρόκολο, αβγό, ντοματίνια, αντζούγες, ελιές και μπούκοβο, που μου άρεσε ακόμη πιο πολύ. Ήρθε ο καιρός να μιλήσουμε για μακαρονάδες και ομολογώ ότι η κουζίνα έχει επιδόσεις δυνατές. Η καρμπονάρα ωραιότατη, ελαφριά, με «μπέικον» από χοιρινό μάγουλο guanciale. Τα agnolotti άψογα, γεμιστά με γκοργκοντζόλα και ραντίκιο, σε μια σάλτσα τυριού fonduta με ντομάτα και πανσέτα, δείχνει το δυναμικό της κουζίνας. Το μόνο πράγμα που απουσιάζει εντελώς είναι τα ριζότο. Δεν ξέρω το λόγο, αλλά η γνώμη μου είναι ότι θα δυνάμωναν την «Cantinetta». Τα τραγανά σιτσιλιάνικα cannoli γεμισμένα με ρικότα είναι ωραίο, άγλυκο γλυκό και το τιραμισού σε ποτήρι αποπνέει πλούσιο, ­αυθεντικό ιταλισμό. 13/20.

Επεξήγηση βαθμολογίας 
Κακό: κάτω από 11,5/20 
Μέτριο: 12/20-12,5/20 
Καλό: 13/20-13,5/20-14/20-14,5/20 
Πολύ καλό: 15/20-15,5/20-16/20 
Εξαιρετικό: 16,5/20-17/20-17,5/20 
Άριστο: 18/20-18,5/20-19/20-19,5/20-20/20 
 Βέλος προς τα πάνω (π.χ. 13/20 ): το εστιατόριο είναι καλύτερο από το βαθμό του, χωρίς να αγγίζει το επόμενο βαθμολογικό σκαλοπάτι.

Πηγή: athinorama

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο