«Γαλάζια Ακτή»


Η ταβέρνα πάνω στην αμμουδιά του Σχινιά σε συντονίζει με το καλοκαίρι: το σενάριο έχει καλοκαιρινή ραστώνη ξαπλώστρας, piadina και foccacia παραλίας, ωραίες σαλάτες, ψιλό ψαράκι και θαλασσινές μακαρονάδες.

Δίπλα στη θάλασσα, εκείνη­ την ώρα που έχεις χαλα­ρώσει, αδειάσει επιτυχώς το κεφάλι σου και πάρει τη δόση σου σε ήλιο και αλάτι, μια καλοφτιαγμένη χωριάτικη, ένα πιάτο χόρτα, μια παρτίδα θαλασσινοί­ μεζέδες είναι σαν μια μελωδία καλοκαιριού που όλοι έχουμε στην άκρη της γλώσσας. Σαν καλοκαιρινή εσπεράντο. Αυτήν τη μελωδία σιγοσφυρίζει και η «Γαλάζια Ακτή». σε λίγο πιο σύγχρονη/βελτιωμένη... ενορχήστρωση.

Η καινούργια μοντέρνα ταβέρνα στην παραλία του Σχινιά –που φέτος επανεμφανίστηκε updated, με λειτουργική, λιτά μοντέρνα και νέα διαμόρφωση– σε γευστικό concept του Χρήστου Σοκόλη (βλ. ζαχαροπλαστεία Fresh, «Μargarita Pizza Artigianale» στη Νέα Ερυθραία ) προτείνει μια μικρή, αλλά προσεγμένη κάρτα ελληνικής κουζίνας. Χρησιμοποιεί αρκετά υλικά από τα Μεσόγεια. Φυτεύει ρίγανη, δεντρολίβανο, μάραθο και πιπερίτσες δίπλα στα τραπέζια της. Και ψήνει δικά της ψωμιά. 

Σε ένα σκεπαστό deck λίγα βήματα­ από την άμμο, τις ψάθινες ομπρέλες και τις ξαπλώστρες που αυγουστιάτικα κρατάνε τους θαμώνες μέχρι που σκοτεινιάζει, με ένα χτιστό καναπεδάκι σαν σεπαρέ στο κέντρο, φωτιστικά-σφαίρες και γεωμετρικά τοποθετημένα σχοινιά, μπορείς να καθίσεις για μια ψαρο-ποικιλία κι ένα ούζο ή να τσιμπολογήσεις λουκάνικα Τεμπών (μοσχαρίσιο, χοιρινό και προβατίνας ) μαζί με την μπίρα σου. μπορείς όμως να επιλέξεις κι ένα πιο πλήρες σενάριο φαγητού. Την ελληνική σαλάτα τη φτιάχνουν με ντομάτα, ελιές, κρεμμύδι, αγγουράκι και καλαθάκι Λήμνου και είναι σούπερ, οι σουπιές με το μελάνι τους και πράσινες ελιές είναι ωραία ιδέα, το στεγνο-τηγανισμένο ψιλό ψαράκι καλοκαιρινό σνακ αξιώσεων, οι ψητές σαρδέλες φρεσκότατες. Μόνο στα γεμιστά βιολογικά κολοκύθια με τις γαρίδες έχω μια ένσταση: το ρύζι θα έπρεπε να κρατάει έστω λίγο στο δόντι.

Η θαλασσινή λινγκουινάδα, πάντως, με γαρίδες και χτένια, ωραία ντομάτα και βασιλικό ήταν νοστιμότατη και το al dente μια χαρά. Η μικρή οινική πρόταση (8 λευκά, 2 ροζέ και 2 κόκκινα ) δίνει λύσεις, ενώ για επιδόρπιο μπορείς να δοκιμάσεις πολύ ωραίο παγωτό παρφέ βανίλια από μια μικρή εταιρεία στα Σπάτα ή μια πιατέλα φρούτα από τον Μαραθώνα. Το άλλο που μου έκανε θετική εντύπωση είναι ότι στη νέα εποχή της «Γαλάζιας Ακτής» το snacking παραλίας –που βγαίνει από την ίδια κουζίνα– έχει ανάλογα καλές προδιαγραφές.

Μια piadina ή μια foccacia ψημένες στο φούρνο, που λέγαμε παραπάνω, ένα club sandwich με μελίχλωρο, χοιρομέρι και ντομάτα ή ένα burger με χειροποίητο ψωμάκι και πατατάκια που κόβονται στο χέρι θα σε εκπλήξουν ευχάριστα. Δίνουν όμως και μια ιδέα για τη γευστική τροχιά στην οποία θα μπορούσαν να κινούνται και άλλες αττικές παραλίες, που δεν θα ήταν καθόλου άσχημο να τροχοδρομήσουν σταδιακά μια άλλη αντίληψη. Γίνεται να χτίζεις στην άμμο και με πιο γερές βάσεις. 

Λεωφ. Ποσειδώνος 206, Σχινιάς, 2294055800, 6932734473. 
Μέχρι τις 9 μ.μ. Από  

Πηγή: athinorama

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο