H αύρα του καφενείου Ελλάς σε αγκαλιάζει νοσταλγικά...

Από το μινιόν μπαλκονάκι με τα μαύρα κάγκελα, τις γλαστρούλες με τα ευωδιαστά βασιλικά και τη γιρλάντα με τις ελληνικές σημαιούλες περιμένεις κάποιον από τους πολιτικούς της εποχής να βγει και να χαιρετίσει.

Η σάλα του, με το υπέροχο δάπεδο με τα παλαιά πλακάκια σαν κέντημα, διατηρεί τα αυθεντικά στοιχεία του νεοκλασικού του ’30, που πλαισιώνεται όμορφα από διακριτικές, μοντέρνες διακοσμητικές πινελιές. Για παράδειγμα, ο παλιακός υπέροχος πολυέλαιος στο κέντρο της σάλας αποκαλύπτεται μέσα από ένα πολύχρωμο πλαίσιο φτιαγμένο από καφάσια μπίρας.

Εκεί θα βρεις πάνω από 45 ετικέτες σε μπίρες, με λίγα λόγια ό,τι τραβάει η όρεξή σου, για να τις συνδυάσεις με τις ενδιαφέρουσες προτάσεις από κρέας. Στο διά ταύτα, τώρα, που είναι το μενού.

Στον κατακόκκινο κατάλογο φιγουράρουν πολλές ορεκτικές προτάσεις, με λιμπιστικούς μεζέδες από τους οποίους δεν ξέρεις ποιον να πρωτοδιαλέξεις. Εδώ υπάρχει μπόλικο μεράκι που μεταφράζεται σε καλή πρώτη ύλη και καλό χέρι στην κουζίνα.

Ξεκινάς με τριλογία ορεκτικών, με καλοφτιαγμένη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, παντζαροσαλάτα και χούμους, ό,τι πρέπει για να μπεις στον «αγωνιστικό» χώρο της όρεξης. Ωραιότατη η φάβα, ελαφρά χλιαρή, μόλις έχει βγει από την κατσαρόλα, με συνοδεία κάππαρης και κρεμμυδιού. Η πιπεράτη φέτα από την Αρκαδία πανάρεται με σουσάμι και ραντίζεται με μέλι.

Τα γαρδουμπάκια πεντανόστιμα, αφού είναι γεμισμένα με γλυκάδια. Εξαιρετική η σαλάτα, με ντομάτα ζαχαρωμένη και αρω- ματισμένη με φρέσκια ρίγανη που ξυπνάει παιδικές αναμνήσεις καλοκαιρινών διακοπών. Στο ίδιο απολαυστικό γευστικό μήκος είναι και τα μικροσκοπικά μοσχοβολιστά κεφτεδάκια της Ρηνούλας, συνταγή της μητέρας του ιδιοκτήτη, που τρώγονται απνευστί.

Για τους λάτρεις της μπίρας υπάρχουν προτάσεις όπως η ποικιλία κρεατικών αλλά και η ποικιλία λουκάνικων. Προσωπικά, προτίμησα να δοκιμάσω κάποια από τα πιάτα ημέρας που τιμούν τη μαγειρική στη γάστρα και σε αποζημιώνουν με την περισσή νοστιμιά τους.

Πλ. Πλαστήρα 8, Παγκράτι, 210 7562565