Έρχεται, λοιπόν, ένας επισκέπτης από το εξωτερικό και θέλετε να τον πάτε κάπου με τυπικά ελληνικό φαγητό, στο κέντρο, όχι απαραίτητα τουριστικά. Αν βρίσκεστε στα εναλλακτικά Εξάρχεια, μπορεί τα μοντέρνα μαγειρεία να σας ακούγονται καλή ιδέα, αλλά ένα παραδοσιακό θα ήταν ακόμη καλύτερο.

Εκεί έρχεται η στιγμή που περνάτε από τον Μπαρμπα Γιάννη, στην Εμμανουήλ Μπενάκη. Είτε στα τραπεζάκια έξω, είτε μέσα στο – πραγματικό όχημα ταξιδιού στο χρόνο – μαγαζί, η ιδέα ότι βρίσκεσαι σε κάποια Ελλάδα του Χατζηχρήστου και του Φωτόπουλου δεν σου φεύγει εύκολα. Καθόλου περίεργο που, στα 92 χρόνια ζωής του, το μαγαζί αποτελεί στέκι ετερόκλητων ομάδων, φοιτητών, δημοσιογράφων, μοντέλων και celebrities.

Η εξυπηρέτηση είναι αστραπιαία, οι τιμές χαμηλές και οι γεύσεις... τα απόλυτα γκρηκ στάνταρντ. Ο σεφ δεν έχει όρεξη για πειραματισμούς: χοιρινά λεμονάτα, φασόλια, λαδερά, χόρτα ή χωριάτικη και λίγο χύμα κρασί ξεναγούν έναν επισκέπτη στην Ελλάδα του χθες και του σήμερα, ενδεχομένως προσγειώνοντάς τον σε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα.

Εμμανουήλ Μπενάκη 94, 
Εξάρχεια Τηλ. 2103824138