Όμορφη και value for money ταβέρνα στην Αγία Παρασκευή με νόστιμο σπιτικό φαγητό

Η εμπειρία με έχει διδάξει να είμαι δύσπιστος ως προς την ποιότητα των πιάτων που προτείνουν ταβέρνες με μακροσκελή μενού. Με μετρημένες στα δάχτυλα εξαιρέσεις, καμία κουζίνα δεν είναι σε θέση να κάνει σαράντα προτάσεις πιάτων και ταυτόχρονα ο πελάτης να μην αντιμετωπίζει δυσάρεστες εκπλήξεις σε ό,τι αφορά το γευστικό ενδιαφέρον και την αρτιότητα των επιλογών που κάνει.

Ο Γάϊδαρος είναι μια από αυτές τις εξαιρέσεις. Προτείνει ένα μακροσκελέστατο μενού πενήντα περίπου πιάτων (χωρίς τα επιδόρπια ) και παρ’ όλα αυτά, τα καταφέρνει να κρατάει ένα αξιοσημείωτα καλό επίπεδο στο είδος του.

Είναι προφανές ότι όσο γερό στομάχι και να έχει ένας κριτικός γεύσης, είναι παντελώς αδύνατο να δοκιμάσει πάνω από οκτώ-δέκα πιάτα συμπεριλαμβανομένων και των επιδορπίων. Έχει όμως την εμπειρία και την ικανότητα να ξεχωρίσει αυτά τα οποία μπορούν να δώσουν μια ασφαλή πληροφόρηση για την ποιότητα των υλικών, για το επιτυχημένο των συνδυασμών και για την ορθή χρήση της κατσαρόλας, του τηγανιού ή της σχάρας.

Δοκίμασα λοιπόν ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο και σωστά χυλωμένο ρύζι καθώς και πιπεριές γεμιστές με μείγμα τυριών, ελιά και φρέσκια ντομάτα. Και στα δύο ήταν εμφανής η σπιτικής αντίληψης προσέγγιση της κουζίνας. Το επισημαίνω απλά διότι πιστεύω ότι σε χώρους όπως ο Γάϊδαρος, το φαγητό πρέπει να ανασύρει μνήμες και να θυμίζει την κουζίνα του σπιτιού μας, ίσως όχι τη σημερινή αλλά αυτή μιας περασμένης εποχής. Εξίσου καλή ήταν και η τηγανιά με τρυφερές και όχι αρπαγμένες από τη φωτιά μπουκίτσες κρέατος.

Η πίτα μπατζίνα (αλεύρι, αυγό, γάλα και κολοκυθάκι ) πασπαλισμένη με πικάντικο τυρί θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο νόστιμη και ενδιαφέρουσα αν το πάχος της «ζύμης» ήταν το μισό. Από τα κύρια πιάτα, ακριβώς επειδή ο Γάϊδαρος δεν είναι ψησταριά, θα προτάξω τα παϊδάκια. Οι λέξεις νόστιμα, ζουμερά, χωρίς «μυρωδιές» νομίζω ότι τα περιγράφουν επαρκώς. Από τα μαγειρευτά κορυφαίο, πολύ γευστικό και τρυφερό είναι το Αγραφιώτικο χοιρινό στον ξυλόφουρνο.

Κρέας «λουκούμι» και καλή γέμιση το τοποθετούν ανάμεσα στα κορυφαία του καταλόγου. Εξ ίσου καλό είναι και το κοκκινιστό μοσχάρι με καλής ποιότητας γευστικά λαζάνια και πυκνή ντοματένια σάλτσα. Ενδιαφέρον στα πλαίσια των αντίστοιχων προτάσεων άλλων μαγαζιών είναι και το κατσικάκι λαδορίγανη.

Με βάση τα προηγούμενα, θα περίμενα ανάλογες επιδόσεις και από τα επιδόρπια. Όμως το ραβανί που δοκίμασα χρειάζεται αναθεώρηση (του λείπει η ελαφρά, ας την πούμε, κοκκώδης υφή που το χαρακτηρίζει συνήθως ) ενώ ο κλασικός χαλβάς είναι απλά ενδιαφέρων.

Η συνολική πρόταση που κάνει ο Γάϊδαρος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το είδος του μαγαζιού, είναιανεπιφύλακτα καλή σε επίπεδο γεύσεων. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις τιμές γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Δίνει στον χώρο ένα υπερτοπικό χαρακτήρα και κάνει τη μετακίνηση να αξίζει τον κόπο ακόμα και αν κάποιος δεν κατοικεί στην Αγία Παρασκευή. Σε αυτό βοηθάει και το περιβάλλον. Ένα παλιό εξοχικό, καλά διαρρυθμισμένο και διακοσμημένο με τρόπο που οδηγεί σε ένα ζεστό και φιλόξενο αποτέλεσμα, είναι κάθε άλλο παρά αμελητέο ατού. Σε ό,τι με αφορά, εγώ θα επαναλάβω την επίσκεψη. Ως πελάτης πλέον.
 
Πλήρες δείπνο: 16-22 ευρώ/ άτομο χωρίς το κρασί

Σχέση ποιότητας – τιμής: Πολύ καλή
 Ελληνοσερβικής φιλίας 52, Αγία Παρασκευή Τηλ. 210 6004724

Από τον