Sumsum, ο παράδεισος του street food


Έπεσα πάνω στο Sumsum μια μέρα που έβρεχε πολύ. Κατηφορίζοντας τη λίμνη Σόλωνος το μάτι μου πέφτει πάνω σε ένα λιλιπούτειο και γωνιακό, μπλε μαγαζάκι. Από τη μυρωδιά που μου σπάει τη (δαιμόνια) μύτη, καταλαβαίνω ότι εδώ χωρίς καμιά αμφιβολία μαγειρεύονται μεγάλες νοστιμιές (και υποπτεύομαι πως η θέση των φρεσκοψημένων φαλάφελ δίπλα στο παράθυρο δεν είναι καθόλου τυχαία).

Το Sumsum (με υπότιτλο «αραβικά εδέσματα») άνοιξε στις 15 Οκτώβρη και έκανε τη Σόλωνος μαγικό πέρασμα προς την Ανατολή. Φαλάφελ, χούμους, μουταμπάλ (πουρές καπνιστής μελιτζάνας με γιαούρτι, μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά, μαϊντανό και κουκουνάρι), λαχματζούν, κεμπέ (κεφτεδάκια από κιμά και πληγούρι, γεμιστά με μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά, κρεμμύδι, κουκουνάρι και μαϊντανό), φατούς, ταμπουλέ και τόσα ακόμα μπερδεύονται γλυκά με τη βουή της Σόλωνος και φτιάχνουν ένα ευχάριστο πολυπολιτισμικό μείγμα, που στην άκρη έχει...ωραία γεύση.

Φτιάχνουν και αραβικό καφέ από την Υεμένη, αϊράνι (το ρόφημα που συνοδεύει όλα τα ανατολίτικα πιάτα) και νοστιμότατες σούπες ημέρας. Εμείς δοκιμάσαμε μια εξαιρετική σούπα με μοσχάρι, σέσκουλο και μανιτάρια. Ήταν ό,τι έπρεπε μετά τη νεροποντή.

Πίσω από τη γυάλινη προθήκη -που φυλάει μόνο τα υλικά καθώς κανένα γεύμα δεν είναι προπαρασκευασμένο- βλέπεις τον Αμπντούλ να σου φτιάχνει στο πι και φι ό, τι του ζητήσεις. Δίπλα του ο Αχμέντ, σεφ και ιδιοκτήτης του Sumsum, μόλις 24 χρονών. Καλοσυνάτος και ευγενικός, ήρθε στην Ελλάδα από τη Συρία πριν από 8 χρόνια. Μεγαλωμένος στις κουζίνες -οι τέσσερις θείοι του είναι όλοι μάγειρες-, δε δυσκολεύτηκε να βρει δουλειά σε ένα μαγαζί στην Αμοργό. Εκεί κάποια μέρα έφτιαξε τα περίφημα φαλάφελ του-λιχουδιά που έγινε ανάρπαστη και που το 2011 τον μετέφερε στην Αθήνα, όπου κι έγινε ο πρώτος μάγειρας του Mama Roux.

Φέτος κατάφερε να μαγειρεύει τις νοστιμιές της πατρίδας του στο δικό του χώρο. Το Sumsum μπορεί να είναι μια σταλιά, αλλά χωράει όλη την κουζίνα της Συρίας, το μεράκι του Αχμέντ και τη δική σου πείνα. Πεντακάθαρο και γουστόζικο είναι η τέλεια γωνιά για να ευχαριστήσεις εύκολα- γρήγορα-νόστιμα- φτηνά (δεν θα βρεις τίποτα πάνω από €6) το στομάχι σου. Να μην ξεχάσω να σας πω ότι Sumsum είναι το υλικό που μπαίνει σε όλα τα πιάτα της Συριακής κουζίνας, δηλαδή το σουσάμι.

Σόλωνος 86 &Ασκληπιού, 211 4060466, Δευτέρα- Σάββατο: 10.30-21.30  

 Κείμενο:Κατερίνα  Βνάτσιου Φωτογραφίες: Γιώργος Νούνεσης

Πηγή: athensvoice

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο