Εκπληκτικά θαλασσινά και μαγειρευτά της ώρας. Ελληνική κουζίνα με τις καλύτερες πρώτες ύλες και τη δημιουργική φαντασία να χτυπάει... κόκκινο.

Το έχω παρατηρήσει. οι άνθρωποι με άποψη είναι πάντα ή πολύ εκκεντρικοί ή πολύ σιωπηλοί ... Στην περίπτωση του Νίκου Μιχαήλ συμβαίνουν και τα δύο: σεμνός και ταυτόχρονα προκλητικός με τις μαγειρικές του επιλογές -και γιατί όχι και με τις στυλιστικές. Αυτό το εστιατόριο στις Τζιτζιφιές μου θυμίζει κάτι από τις παράγκες των ψαράδων, που έχουν φτιαχτεί από τα περισσευούμενα. Σε εμένα πάντως -που είμαι συνηθισμένη να τρώω σε λιλιπούτεια μεζεδοπωλεία-παράγκες παραθαλάσσιων χωρών- μου έβγαλε μια οικειότητα κι αυτή η φωτεινότητα του πράσινου σε συνδυασμό με τα ζωηρά, σκορπισμένα δεξιά και αριστερά στα τραπέζια, γλαστράκια μού έφτιαξε τη διάθεση.

Άλλωστε, εδώ έρχεσαι απλώς να χορτάσεις φαγητό και μοναδικές γευστικές συνθέσεις με εκλεκτές πρώτες ύλες, όλες διαλεγμένες και συνταιριασμένες με απόλυτη ακρίβεια. Μου αρέσει αυτή η συνειδητή άποψη του Μιχαήλ να ακροβατεί μεταξύ της ωμής πρώτης ύλης, της ελαφριάς μαριναρισμένης και της απλά, στα ζουμάκια της και στη νοστιμιά της, μαγειρεμένης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αχνιστός λίχνος, ένα απαξιωμένο αλλά πεντανόστιμο πετρόψαρο, που έρχεται βρασμένο μονάχα στο θεϊκό ζουμί του, που μοσχομυρίζει θάλασσα, και συνοδεύεται από μία ή δύο μελωμένες πατάτες.

Δοκιμάσαμε κι ένα καταπληκτικά χυλωμένο ρυζότο, στεφανωμένο από φρεσκότατες πετροσωλήνες. Αν και λάτρης πάντα των πιο απλών γεύσεων, αποθέωσα το «σεβίτσε» (ελαφρά μαριναρισμένα φιλέτα ψαριού, όπως φαγκρί και μουρμούρα, σε οξύτητες λεμονιού και αρώματα περγαμόντου.

Το ίδιο συγκλονιστικά, με μια θαλασσινή αύρα ιωδίου στη μύτη και στο στόμα μας, ήταν και τα μαριναρισμένα μύδια με τα καταπράσινα, τραγανά φύκια Σαμοθράκης.

Τα λιόκαυτα ψαράκια με τη δυνατή γεύση και την τρυφερή σάρκα, τα τιμήσαμε γιατί κόντραραν εξαιρετικά το τσιπουράκι μας -όπως και τα «ζωντανά» χτένια και την ψητή, ελαφρώς καμπανιστή μελιτζανοσαλάτα, με το λιπαρό καπνιστό χέλι, που εγώ λατρεύω.

Φεύγοντας ήμουν σίγουρη για δύο πράγματα: πρώτον, ότι θα ξαναέρθω -και μάλιστα σύντομα- και δεύτερον, ότι τα ρούχα μου ήθελαν καθαριστήριο από την τσίκνα. Αυτό βέβαια λίγο με ένοιαζε, γιατί είχα χορτάσει από το απόλυτο παιχνίδι γεύσης, πρώτης ύλης και γαστρονομικού πειραματισμού.

Αγησιλάου 49, Τζιτζιφιές, Καλλιθέα
Τηλ. 217 7173200, 6978 270927
Ώρες: Δευτ.-Παρ. 20:00-00:30, Σάβ. 12:00-00:30, Κυρ. 12:00-19:00
Μέση τιμή κατ' άτομο: €20-25 €




Πηγή: athensmagazine