Η θέση Κοντά στην πλατεία Μπουρναζίου, αλλά σε μια μη εμπορική γειτονιά, όπου ο «Κούνδουρος» στέκεται μόνος του, εκτός πιάτσας. Δεν είναι στέκι για περαστικούς, αλλά προορισμός. Θα βρείτε να παρκάρετε εύκολα.

Η ατμόσφαιρα Παρασκευή βράδυ, αργά. Αναρωτιόμασταν αν θα είναι ακόμη ανοιχτός ή κάναμε άδικα τον δρόμο. Απ’ έξω η αίθουσα μας φάνηκε έρημη. Πλησιάζοντας είδαμε ότι όλοι κρύβονταν στην διπλανή αυλή, που ήταν παραδόξως δροσερή για βράδυ του Ιουλίου. Πιάσαμε τραπέζι κάτω από το δέντρο και κατεβάσαμε την ρακή του καλωσορίσματος με την ευχή «καλό καλοκαίρι» - σαν να είμαστε οπουδήποτε αλλού παρά στην Αθήνα.

Το φαγητό Η κουκουβάγια (ντάκος) με ξινομυζήθρα, καλό λάδι και ψιλελιές ήταν η εισαγωγή μας στην κρητική κουζίνα του Κούνδουρου. Χορτοκαλτσούνια και ξινοκαυτερή, για τη συνέχεια. Τα πρώτα τηγανισμένα σωστά, χωρίς έντονη λαδίλα, έμεναν τραγανά, κρατώντας ζωντανά τα χόρτα της γέμισης. Στο τηγάνι οι μάγειρες του Κούνδουρου έχουν τον τρόπο τους, όπως διαπιστώσαμε και με τις τηγανητές πατάτες, που τις είχαν προηγουμένως βράσει, ώστε να μην απορροφούν πολύ λάδι.

Το γαμοπίλαφο αλμυρό, νόστιμο, το ρύζι χυλωμένο αλλά ο κόκκος του κρατούσε, και το κρέας λουκούμι. Η μερίδα ικανοποιητική. Το τσιγαριαστό κατσικάκι, σφακιανή συνταγή, είναι ένα λιτό πιάτο, χωρίς μυρωδικά, σιγοψημένο στο λάδι και στα ζουμιά του κρέατος. Θεία γεύση. Τιμήσαμε και τα κεφτεδάκια στη σχάρα, στην πραγματικότητα μπιφτεκάκια· πολύ ζουμερά και σχεδόν κλασικά. 

Ο λογαριασμός Με όλα αυτά συν μπίρες πληρώσαμε 60 € τα τέσσερα άτομα. 

Η κάβα Χύμα λευκό, κόκκινο και ροζέ κρασί, αλλά και ο κρητικός Μαρουβάς, ένα είδος χανιώτικου σέρι. Επίσης ρακόμελο, μπίρες και φυσικά ρακή. 

Επιπλέον πληροφορίες Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εστιατόριο έχει μειώσει τις τιμές του (πριν την μείωση του ΦΠΑ) και ο κατάλογός του ανέγραφε και τις προηγούμενες τιμές για να έχουμε μέτρο σύγκρισης.

Κούνδουρος - Κρητικές μαγεργιές, Κύπρου 79 και Σολωμού, Μπουρνάζι, Περιστέρι, τηλ. 210 57 13 546.