Σ’ αυτό το νέο μαγαζί τα κεμπάπ και οι πίτες έχουν ουσία. Θερμός μεταμοντερνισμός και ωραία σάλα.

Στην Ανατολή αρέσουν γενικώς τα πλούσια και τα φορτωμένα. στο «Πολίτικα και απλά» όμως έχουν καταφέρει να συνδυάσουν το αφαιρετικό και το πληθωρικό με μια λογική μεταμοντέρνου. Αν εξαιρέσεις το μεγάλο καθρέφτη, στους τοίχους δεν υπάρχουν άλλα διακοσμητικά στοιχεία. Οι ψηλοί καναπέδες είναι ιδιαίτερα άνετοι και τα τραπέζια του –αντιπαράθεση του ρουστίκ ξύλου με τα στολισμένα δυτικά πόδια– είναι όμορφα και σπάνια.

Ωραίος ο σχεδιασμός της ανοιχτής κουζίνας, όπου τα παραδοσιακά στοιχεία του κεμπαπτζίδικου (σχάρα, φούρνος ) μεταφράζονται με όμορφο μοντερνισμό. Εντυπωσιακά και τα εδέσματα που φτιάχνουν οι Τούρκοι μάστορες. Το κιοφτέ κεμπάπ είναι νοστιμότατο, χοντρόκοκκο και ζουμερό. Σας προτείνω, μάλιστα, να προτιμήσετε την καυτερή εκδοχή του (Άδανα ), γιατί η μετρημένη κάψα υπογραμμίζει τ’ αρώματά του.

Το ντονέρ κεμπάπ, ο χαρακτηριστικός ανατολίτικος γύρος, είναι άκρως ερεθιστικό. ο μοσχαρίσιος κιμάς «καρυκεύεται» με αρνίσιο κρέας και αποκτάει γευστικό βάθος και γοητευτική τρυφερότητα. Μπορείτε να τα γευτείτε και τα δύο είτε στην κλασική εκδοχή τους, με κρεμμύδι και σουμάκ, είτε σε γιαουρτλού και μπαμπαγανούζ (με κρέμα μελιτζάνας ) βερσιόν.

Αμαρτίες που τους παραδίνεσαι αμαχητί τα ψωμάκια και οι πίτες. Ζυμωτά, χειροποίητα, ψημένα τη στιγμή της παραγγελίας, θέλουν προσοχή για να μη σε χορτάσουν πριν της ώρας σου. Το «καραντενίζ» είναι μια παραλλαγή του λαχματζούν – θα μπορούσε να το αποκαλέσει κανείς και ανατολίτικη πίτσα έτσι όπως ενώνει σε μυρωδάτο, έντονα καρυκευμένο συνδυασμό σουτζούκι και χαλούμι.

Εντόνως ορεκτικά είναι επίσης το παστουρμά ματζούν (σαν κλειστό πεϊνιρλί ), το κιουλ κεμπάπ (χωριάτικο λουκάνικο, ντομάτα και πιπεριά ψημένα στη χόβολη ), οι μαριναρισμένες σε σκορδάτο λάδι και ξίδι πιπεριές «φλεφλί», η ελαφριά, πικάντικη μους χαμάρα (κρέμα πιπεριάς-καρυδιού ), ενώ όλη την προσοχή σας αξίζουν το αρνάκι σασλίκ και το κοτόπουλο σις κεμπάπ.

Φινάλε με εξαιρετική homemade μπουγάτσα, η οποία νικάει στα σημεία τον κάπως βαρύ κιουνεφέ. 

Up: Ακόμη κι αν δεν είναι το πρώτο πράγμα που θα παραγγείλεις, οι φρέσκες τηγανητές πατάτες αξίζουν. 
Down: Δίπλα σ’ ένα τόσο ωραίο κεμπάπ, οι ψητές ντομάτες δεν πρέπει να είναι ξενέρωτες.