Όταν η Θεοδώρα άνοιξε το μικρό της μαγαζάκι, φαντάστηκε έναν περαστικό με το σακίδιό του να κάνει μία στάση και να κάθεται για να διαβάσει το βιβλίο του. Ό,τι ακριβώς έκανα δηλαδή κι εγώ την προηγούμενη Κυριακή.

Το Lotte είναι ένα μέρος που σε προδιαθέτει να το επισκεφτείς μόνος σου. Να αφαιρεθείς χαζεύοντας έξω από τα παράθυρά του, να διαβάσεις το βιβλίο σου, να πεις δύο κουβέντες με τη Θεοδώρα, να χαμογελάσεις σε έναν άγνωστο και να παρατηρήσεις τις μικρές λεπτομέρειες του χώρου.

Από τα βάζα με τα φρέσκα λουλούδια που μοσχοβολούν και τις καραμέλες τσάρλεστον, τα τσίγκινα μπρίκια και τα φλοράλ κουρτινάκια μέχρι το βεραμάν πορτμαντό και τις vintage βαλίτσες, όλα μοιάζουν να έχουν βρει τη θέση τους σε αυτό το μαγαζί. Όπως και η μαγική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι που σου δημιουργεί μία μελαγχολική ευτυχία. Όπως η ερωτική ιστορία του Goethe με πρωταγωνίστρια τη νεαρή Lotte. 

Επιστροφή στην πραγματικότητα με τον καφέ σου να καταφτάνει σε πορσελάνινη κούπα με κουλουράκι πορτοκαλιού και τις συζητήσεις που ζωντανεύουν. «Σαν να πείνασα λίγο» σκέφτομαι και ρίχνω μία ματιά στο μικρό μενού που είναι γραμμένο σε έναν μαύρο πίνακα. Η Θεοδώρα περιμένει κάθε μέρα φρέσκια παραλαβή γλυκών και αλμυρών, για αυτό και το μενού του μαγαζιού δεν είναι ποτέ το ίδιο. Κι αν μέχρι τώρα, βασικός προμηθευτής της ήταν η μαμά της, πλέον το Lotte θα φιλοξενεί και τα γλυκά της Amandine (Στης Amandine, Σύνταγμα). Και κάτι άκουσα για Charlotte…