Ένα ολόφρεσκο εστιατόριο κοντά στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, το Αμάν Μεζέ, αναζητά με καλές προθέσεις τα ίχνη που θα το συνέδεαν με τις παλιές ταβέρνες της Νέας Σμύρνης κι ενδεχομένως με τη νοοτροπία του φαγητού που έφεραν στην περιοχή πριν από πολλές δεκαετίες όσοι έχασαν αναγκαστικά τις ρίζες τους στη Μικρά Ασία. Στην προσπάθειά του αυτή επιστρατεύει την κλασική φιλοσοφία μενού ενός μεζεδοπωλείου με πολλά πιάτα που αξιοποιούν με παραδοσιακές μαγειρικές προσεγγίσεις καλές πρώτες ύλες της στεριάς και της θάλασσας.

Στις προθέσεις των ανθρώπων του Αμάν Μεζε δεν υπάρχει καμιά ρετρό διάθεση. Το περιβάλλον είναι μοντέρνο, σε αποχρώσεις του άσπρου και του μαύρου. Μικρές αναφορές σε στοιχεία άλλης εποχής, όπως τα είδη παραδοσιακού παντοπωλείου σε ορισμένα ράφια, οι παλιές διαφημιστικές αφίσες και τα καφάσια με κονσέρβες, περισσότερο τονίζουν τον σύγχρονο χαρακτήρα της διακόσμησης παρά προσπαθούν να αναπαραστήσουν κάποιο περιβάλλον άλλης εποχής. Η σύνθεση με κομμάτια από κιβώτια κρασιού και το μεγάλο μπαρ στη μια πλευρά της σάλας τονίζουν τη μοντέρνα απόχρωση του χώρου. Επικεφαλής της κουζίνας του Αμάν Μεζέ έχει αναλάβει μια νέα σεφ, η Κατερίνα Παπουτσή, η οποία ήταν χρόνια δίπλα στον Άρη Τσανακλίδη.  

Το περιβάλλον είναι μοντέρνο, σε αποχρώσεις του άσπρου και του μαύρου... Ο κατάλογος που έχει στηθεί είναι πλούσιος, με επιλογές που θα καλύψουν τις περισσότερες αναζητήσεις και θα δώσουν πολλές αφορμές για παρεΐστικη διάθεση και κατανάλωση αλκοόλ από τον κατάλογο με την επαρκή και καλά τιμολογημένη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων. Η σαλάτα με ντοματίνια, κουλούρι Θεσσαλονίκης και μους φέτας (€6,50) ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες σου, με εξαιρετικό μαρινάρισμα της ντομάτας, ιδιαίτερα τραγανό κουλούρι και πλούσια γεύση φέτας στη μους. Το ίδιο μπορείς να πεις και για τη μελιτζανοσαλάτα (€4) με έντονο κάπνισμα και ελαφρύ άρωμα σκόρδου που δεν κάλυπτε την πλούσια γεύση της μελιτζάνας. Μεζές με πολλές υφές και μεστή γεύση ήταν οι πιπεριές Θεσσαλονίκης (€4).

Η πλούσια γέμιση τυριού ήταν κλεισμένη σε πιπεριά που δεν είχε χάσει τη φρεσκάδα της στο τηγάνισμα και προστατευόταν σε ένα πολύ τραγανό πανάρισμα που πρόσθετε ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο στη γλώσσα. Καυτερή ήταν η πιπεριά τσούσκα στη λαδόκολλα (€3). Τα παστουρμαδοπιτάκια (€5) κάλυπταν την ανάγκη για μια ιδιαίτερη γεύση, αλλά η ρεβιθάδα Σίφνου (€4) δεν είχε τη βαθιά νοστιμιά που περιμένεις από τα νησιώτικα ρεβίθια. Αφράτα και σωστά τηγανισμένα ήταν τα κεφτεδάκια (€6), λίγο περισσότερα αρωματικά όμως θα ανέβαζαν τους τόνους της απόλαυσης.

Σωστά ψημένο, μελωμένο και νόστιμο ήρθε το αρνάκι γκιούλμπασι Σμύρνης στη λαδόκολλα με τυρί και αρωματικά (€9,50). Ενδιαφέροντα πιάτα από τον κατάλογο φαίνονται τα πολίτικα αυγά με πατάτες αλουμέτ και παστουρμά (€5), τα φασόλια γίγαντες με λακέρδα (€5) και το ψητό καλαμάρι με σάλτσα μαϊντανού (€8), όμως στο Αμάν Μεζέ δεν αρκεί μόνο μια επίσκεψη για να καλύψεις όλο το ρεπερτόριο της κουζίνας.   Από την Νίκη Μηταρέα

☛ Αμάν Μεζέ, Ελ. Βενιζέλου 83 & Βιθυνίας, Ν. Σμύρνη, τηλ.210 9355561