Στην πλατεία Θεάτρου, στην Βαρβάκειο. Ο ορισμός της ταβέρνας. Της κλασικής, σωστής, παραδοσιακής ταβέρνας. Αυτής που θα πας εκεί και θα αισθανθείς ότι είσαι σε άλλη εποχή, σε ταινία του Δαλιανίδη τύπου.

 Αγάπησα κυρία Μαρία, είναι ο πιο χαμογελαστός άνθρωπος που είδα τις τελευταίες μέρες, έβγαλα φωτογραφία μαζί της και με τον άντρα της, τον κύριο Περικλή.

 Είχαν έρθει ήδη στο κέφι όταν πήγα. Διασκέδαζαν μαζί με τον κόσμο. Είχε live (μέχρι τα τέλη Μαϊου θα έχει, δηλαδή προλαβαίνεις δεν προλαβαίνεις, πουσουκού μεσημέρι 4-7 και σουκού 11-3 το βράδυ κι από Σεπτέμβρη πάλι), πολύ καλούς μουσικούς, που έπαιζαν από νησιώτικα μέχρι Πίνω και μεθώ ωχ αμάν μέρα νύχτα τραγουδώ.

Το τραπέζι μας ήταν γεμάτο, είχαμε το ζυμωτό μας το ψωμί, έναν μουσακά πολίτικο άλλο πράγμα (από τα χεράκια της κυρίας Μαρίας φυσικά, που το ονόμασε καρνίγερι), ένα μοσχαράκι κοκκινιστό με πουρέ μελιτζάνας, το γνωστό χιουνκάρ μπεγιεντί, χορτόπιτα (έχει και κρεμμυδόπιτα και κοτόπιτα) και τη σαλατούλα μας τη χωριάτικη βέβαια. Και κρασάκι εννοείται λευκό.

 Ο Αντρέας, ο σεφ είναι ένας τύπος που τον συμπάθησα με την πρώτη ματιά, είναι λίγο χίπστερ, είναι κοινωνικός και καλός στις αυθόρμητες πόζες στην κουζίνα του. Μου εξήγησε τι παίζει με εκείνα τα σιδερένια σαν γάστρες στρογγυλά σκεύη που τα σήκωνες με ένα σχοινί και μέσα έκρυβαν αρνάκια, κότσια και άλλα τέτοια. Από κάτω είχαν κάτι (σαν ηφαιστειογενείς) μαύρες πετρούλες και σιγά σιγά ζεσταίνονταν και αυτές και αυτά και τέλος πάντων κάπως έτσι μαγειρεύουν εκεί και αυτό είναι τόσο ιδιαίτερο.

 Και για τον χώρο μόνο τα καλύτερα θα πω. Πολύ κίτρινο, πολλά βαρέλια, πολλή ζεστασιά ρε αδελφέ, έχω καιρό να νιώσω έτσι. Θα νιώσεις το ίδιο και θα με θυμηθείς.

Μαρία Τζωρτζάκη , Φωτο: Gary Gertrude Milk

Πλατεία Θεάτρου 2, τηλ.: 210 3216629