Μπορεί η Αθήνα να μην είναι, όπως η Ρώμη... επτάλοφος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι της λείπουν τα βουνά και οι λόφοι.

Παρόλα αυτά, τη θέα οι Αθηναίοι την απολαμβάνουν συνήθως από ταράτσες ή εστιατόρια σκαρφαλωμένα σε ψηλά κτίρια. Όταν όμως καθίσεις στο «Apolis», στο λόφο του Αγίου Δημητρίου της Πετρούπολης, και δεις το εύρος της θέας από την Πάρνηθα μέχρι τη Σαλαμίνα, καταλαβαίνεις τι έχανες μέχρι τώρα. Άσε που ο καλαίσθητος μοντερνισμός, με χιλιόμετρα τζαμωτού και στιλάτο, αφαιρετικό πνεύμα, σε φτιάχνει να έρχεσαι στο «Apolis» γι’ αυτόν τον πολύ… μητροπολιτικό συνδυασμό ατμόσφαιρας και θέας.

Tο «Apolis» έχει ανανεώσει πλήρως την κουζίνα του, υιοθετώντας έναν ουσιαστικό, φιλικά γκουρμέ μοντερνισμό. Είναι πολύ καλά τα τραγανά ρολάκια με μετσοβόνε, που ηλεκτρίζεται από το κοντράστ του πορτοκαλιού. Το καρπάτσιο ξεχωρίζει παίρνοντας έξτρα γεύση από τη βινεγκρέτ καρυδιού.

Το ωραίο χταποδάκι αποκτά άλλον αέρα χάρη στο εξαιρετικό γλυκόξινο κολοκυθάκι – κι υπάρχουν ακόμα πολλές τέτοιες λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στην κουζίνα. Η Ελλάδα δίνει ωραίες ιδέες για μοντέρνους νεωτερισμούς.

Οι γαρίδες σαγανάκι, λ.χ., γίνονται πολύ πετυχημένη σάλτσα για τα ωραία, χοντρουλά και φρέσκα σπαγκέτι. Τα άψογα καλαμαράκια κάθονται σ’ ένα ωραιότατο λεμονάτο ριζότο. Το ζουμερό κοκοράκι στη σχάρα, με την τραγανή του πέτσα, έχει ως συνοδεία ένα σούπερ αρωματικό κριθαράκι με καυκαυλήθρες και μυρώνια. Στο άψογα ψημένο λαβράκι γράφει ωραία η σάλτσα μάραθου. Το λεμονάτο αρνάκι έχει δίπλα του ένα νοστιμότατο φρικασέ δεμένο με… καρότο. Τα μοσχαρίσια μάγουλα με σάλτσα από Αγιωργίτικο και πουρέ πατάτας είναι ένα πληθωρικό πιάτο που θα εκτιμηθεί δεόντως όταν κάνει κρύο. Από τα καλοφτιαγμένα γλυκά του ξεχώρισα τον ασυνήθιστο, αρμονικό συνδυασμό μους γιαουρτιού με αφρό καφέ, το τρυφερό, καραμελωμένο μήλο και τα καρέ της σοκολάτας με πορτοκάλι.

Άλσος Αγίου Δημητρίου, Πετρούπολη
Τηλ.: 2105060620, 2105060000
Τιμές: € 29-35
Πληροφορίες: Έως 12.30 π.μ. Κλειστά Δευτ.