Καλοφτιαγμένα πιάτα βασισμένα στα προϊόντα της θάλασσας σε μια καταπράσινη «φωλιά» στη Βούλα

Μπορεί η Ψιψίνα να μην έχει τον ολοδικό της κήπο. Όμως το σημείο της Βούλας στο οποίο έχει εγκαταστήσει τη «φωλιά» της είναι καταπράσινο δίπλα σε πάρκο. O δρόμος είναι μεγάλος και ήσυχος χωρίς θόρυβο και τα πεζοδρόμια εξαιρετικά ευρύχωρα και επιτρέπουν μαζί με τον ιδιωτικό χώρο του εστιατορίου μια σωστή και καθόλου στριμωγμένη διάταξη των τραπεζιών. Γενικά η αίσθηση είναι ευχάριστη και η εικόνα του χώρου (εσωτερική και εξωτερική ) σου δημιουργεί την επιθυμία να παρκάρεις και να καταλάβεις ένα από τα τραπέζια. Το κυριότερο δε είναι ότι αν το αποφασίσεις, μπορείς να είσαι βέβαιος ότι αυτό που θα φτάσει στο τραπέζι σου θα επιβεβαιώσει την ορθότητα της επιλογής.


Το εστιατόριο, όπως άλλωστε έμμεσα φαίνεται και από το όνομα, υπηρετεί τα αγαθά της θάλασσας. Το κάνει με συνέπεια και επιτυχία. Άλλωστε τα ονόματα που έχουν την ευθύνη της επιμέλειας (Χρήστος Αθανασιάδης και Νίκος Μπούκης ) είναι γνωστά και αναγνωρισμένα στον χώρο της εστίασης. Τέλος και επειδή η επιμέλεια είναι μεν χρήσιμη, αλλά όχι ικανή από μόνη της να σου φέρει στο τραπέζι καλό φαγητό θα πρέπει να επισημάνω ότι και ο Νίκος Παππάς που έχει την καθημερινή ευθύνη της κουζίνας στέκεται επάξια στο ύψος της αποστολής του. Οι προτάσεις που κάνει ο κατάλογος είναι επαρκείς και δίνουν δυνατότητες επιλογών. Από τα ορεκτικά που δοκίμασα συγκράτησα ένα πολύ καλό χταπόδι γλασαρισμένο με σόγια και μέλι που συνοδεύεται από ωραιότατη φάβα με άρωμα μαστίχας και μία εξίσου καλή ταραμοσαλάτα με αυγοτάραχο και κομματάκια από σπιτικό τουρσί. Μου άρεσαν επίσης οι σωταρισμένες ροδέλες καλαμαριού με φυστίκι Αιγίνης και σος καψαλισμένης μελιτζάνας. Αντίθετα, βρήκα ατυχές (αποτυχημένο ρύζι ) το sushi (σεβίτσε λέει ο κατάλογος ) γαύρου.

Στα κύρια δοκίμασα, ως όφειλα, πένες ζέας ολικής άλεσης με φρέσκο τόνο, μπρόκολο και ντομάτα. Γευστική πάστα σε ένα αξιοσημείωτα καλό σύνολο όπου όλα τα υλικά κρατάνε τη θέση τους σε ένα καθαρό γευστικό αποτέλεσμα. Στα πιο ενδιαφέροντα πιάτα του menu ανήκει και η ταλιάτα τόνου. Εξαίρετο ψήσιμο και διακριτικό άρωμα λαδιού τρούφας οδηγούν σε ένα επίσης αξιοσημείωτα καλό σύνολο. Είναι προφανές ότι ένα ψητό ψάρι θα διαμόρφωνε την τελική εικόνα και η επιλογή ήταν μια στείρα του κιλού. Φρέσκο ψάρι, σωστό ψήσιμο (ένα κλικ περισσότερο από ότι έπρεπε ) και θαλασσινή γεύση. Δεν χρειάστηκε ούτε μια κουταλιά λαδολέμονο.

Στα επιδόρπια η ταχύτητα πέφτει ελαφρά αυτό όμως δεν εμποδίζει την παρουσία ανάμεσα τους μιας καλής και αφράτης μους λεμονιού που έρχεται αρωματισμένη με μαστίχα και συνοδεύεται από αμυγδαλόπιτα. Όσο για τη winelist θα έλεγα ότι είναι μάλλον μικρή για το επίπεδο της κουζίνας. Έχει όμως το πλεονέκτημα ότι όλες οι προτάσεις που κάνει, δίνουν τη δυνατότητα και της παραγγελίας σε ποτήρι. Τελικά η Ψιψίνα ακολουθεί τον κανόνα που θέλει, τα εστιατόρια ψαριού που δεν βλέπουν θάλασσα να κινούνται, πλην εξαιρέσεων, σε υψηλότερο ποιοτικό επίπεδο από τους παραθαλάσσιους ανταγωνιστές τους. Τα πιάτα που προτείνει σηματοδοτούν καλόφαγητό και το κυριότερο οι αποκλίσεις μεταξύ τους είναι μικρές, άρα οι δυσάρεστες εκπλήξεις από λάθος επιλογές είναι μάλλον ανύπαρκτες. Συνολικά είναι μια καλή πρόταση που απευθύνεται και σε κατοίκους περιοχών εκτός Βούλας.
Πλήρες δείπνο: 30-40€/ άτομο, χωρίς το κρασί


Ψιψίνα: Σωκράτους 2, Πλ. Μπακογιάννη, Βούλα, τηλ.: 2108995700