Σουηδός τριαντάρης σεφ Magnus Nilsson είχε από μικρό παιδί ένα τολμηρό όνειρο: να δημιουργήσει το καλύτερο εστιατόριο στο κόσμο. Τι κι αν αυτό θα ήταν στην άκρη του, στην ερημική και αραιοκατοικημένη περιοχή Jämtland της βόρειας Σουηδίας, καταμεσής ενός προστατευμένου εθνικού δρυμού, που δέκα μήνες τον χρόνο καλύπτεται από μέτρα χιονιού;

Το Fäviken, το εστιατόριο του σεφ Nilsson, θεωρείται ήδη ένα από τα καλύτερα στον κόσμο (και σίγουρα... το πιo απομακρυσμένο!). Πρέπει να διανύσεις όλη την Ευρώπη και σχεδόν όλη τη Σουηδία μέχρι τον Βορρά με αεροπλάνο και τρένο για να φτάσεις στην πόλη Östersund, μία από τις πέντε πόλεις που η Unesco έχει χαρακτηρίσει γαστριμαργικό προορισμό, και μετά να οδηγήσεις άλλη μία ώρα μέχρι το φημισμένο Fäviken.

 

 Το στοίχημα του σεφ ήταν να μαγειρεύει ένα σταθερό menu degustation για μόλις δώδεκα πελάτες καθημερινά και αποκλειστικά με προϊόντα της τραχιάς φύσης τριγύρω του.

Εκεί, μέσα σε ένα εντελώς παρθένο σκηνικό με πολύ χιόνι, βρίσκεται το ευρύχωρο εστιατόριο που σερβίρει ό,τι οργανική τροφή παράγει η γύρω περιοχή και ό,τι μεταποιούν οι 200 περίπου μικροζυθοποιοί, ζαχαροπλάστες, κρεοπώληδες και αρτοποιοί που εκμεταλλεύονται ό,τι... φυτρώνει, κολυμπάει ή βόσκει, από τις μεγάλες άλκες, τα όστρακα και τα νόστιμα ψάρια, μέχρι τα βατόμουρα και το πρωτόγαλα των ζώων.

  Ο Nilsson ανέτρεψε το μενού, αλλά άφησε το ίδιο κυνηγετικό ντεκόρ στο παμπάλαιο εστιατόριο... Αυτό εξάλλου ήταν και το στοίχημα του σεφ όταν ανέλαβε το Fäviken, να μαγειρεύει ένα σταθερό menu degustation για μόλις δώδεκα πελάτες καθημερινά και αποκλειστικά με προϊόντα της τραχιάς φύσης τριγύρω του, μια τεράστια αλλαγή, αν σκεφτεί κανείς ότι το εστιατόριο ήταν πριν ένα πανδοχείο για κυνηγούς κι επιχειρηματίες που ήθελαν να ξεσκάσουν και σέρβιρε σουηδικά κεφτεδάκια από κρέας ταράνδου με πουρέ!

Ο Nilsson ανέτρεψε το μενού, αλλά άφησε το ίδιο κυνηγετικό ντεκόρ στο παμπάλαιο εστιατόριο (του 1750!) όχι μόνο για να πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο, δημιουργώντας το καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο, αλλά και από μια εσωτερική ανάγκη να συνδεθεί ξανά με τον τόπο του, αυτόν που είχε αφήσει πίσω του μικρός για τη λαμπερή γαστριμαργική σκηνή στο Παρίσι και το βραβευμένο Astrance του σεφ Pascal Barbot.

  Μαλακό μείγμα από κοκκινιστό κρέας κεφαλής γουρουνιού με επικάλυψη προζύμης που στη συνέχεια τηγανίζεται και γαρνίρεται με ένα κομμάτι ωμό ραβέντι και λίγο αλάτι εστραγκόν.

Επιστρέφοντας λοιπόν στη βάση του, ο σεφ έμαθε από την αρχή τη γαστρονομία της περιοχής του κι εμπνεύστηκε από τις πατροπαράδοτες τεχνικές του καπνίσματος του κρέατος και του παστώματος των ψαριών, τις πίκλες, τα ζελέ και τις κομπόστες που παρασκευάζουν παραδοσιακά οι μικροπαραγωγοί στην Jämtland. Αποτέλεσμα; Σε λίγο καιρό δεν έπεφτε καρφίτσα στο καινούργιο γκουρμέ Fäviken, τα διεθνή περιοδικά γαστρονομίας κατέγραφαν την «επανάσταση της σκανδιναβικής λιτότητας στα πιάτα του Nilsson» και οι οπαδοί του κινήματος «από το χωράφι στο πιάτο» εξυμνούσαν την τόλμη του σεφ να επιμένει να προμηθεύεται τις πρώτες του ύλες από ένα τόσο σκληρό περιβάλλον, με πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν!

Οι τολμηροί γευσιγνώστες που επισκέπτονται πλέον το Fäviken από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου απολαμβάνουν με το που φτάνουν κουρασμένοι μια ωραία σάουνα, παίρνουν έναν υπνάκο στα λιγοστά, λιτά δωμάτια πάνω από το εστιατόριο (280 ευρώ το δίκλινο) και στις 7 ακριβώς κατεβαίνουν για να απολαύσουν το μοναδικό μενού (200 ευρώ/άτομο, χωρίς ποτό) ενός σεφ που έχει δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου στη πιο απομακρυσμένη περιοχή της βόρειας Σουηδίας!  

Πιάτο από λεπτές φέτες αλατισμένης ρέγγας παλαιωμένη 3 χρόνια που σερβίρεται με sour cream πάνω σε τρίμα από τραγανά μπισκότα.  

Fäviken Μagasinet, Fäviken 216, 830 05 Jarpen, +46 (0)64740177, www.favikenmagasinet.se/en  

   Από την TWOMINUTES ANGIEO