Πιάτα vegetarian, vegan και χωρίς γλουτένη καρφώνουν το σημαιάκι τους στην Ακαδημίας, σε ένα νέο spot καθημερινό, οικονομικό και, κυρίως, νόστιμο.

Κάπου ανάμεσα στο εθνικό σουβλάκι boom και μια περιρρέουσα Black Angus φρενίτιδα, την εξέλιξη της χορτοφαγίας στην Αθήνα δεν τη λες και παλιρροϊκό κύμα. Η εμμονή μας με το κρέας είναι ισχυρό ανάχωμα, όμως έχει περάσει ο καιρός που σολάριζε μόνο κι έρημο, προτού εντέλει κλείσει το «Eden» στην Πλάκα. Οι επιλογές πληθαίνουν αργά αλλά σταθερά, γεγονός που δίνει λύσεις τόσο για τους vegans (αυστηρά χορτοφάγοι ) όσο και για τους λίγο πιο χαλαρούς με τα αβγά και τα γαλακτοκομικά vegetarians, ενώ ταυτόχρονα βάζουν στο κλίμα και όσους δεν ακολουθούν σχολαστικά ένα τέτοιο διατροφικό/ιδεολογικό μονοπάτι, όμως δηλώνουν ανοιχτοί σε προτάσεις. Το «Mama Tierra», ένα spot ανάμεσα σε food bar κι εστιατόριο, με φαγητό γρήγορο, προσεγμένο και οικονομικό, το οποίο έκανε μια πρώτη ήσυχη εμφάνιση στην Ακαδημίας μέσα στο καλοκαίρι, δίνει ένα τέτοιο στίγμα επαφής. Και σε... πιάνει αμέσως.

Μικρό, λιτό, με σκανδιναβικές γραμμές και μεσογειακά χρώματα, χάλκινους σωλήνες με γλομπάκια και μια παρτίδα από κεραμικά στα ράφια, έχει στην κουζίνα του τον πολυταξιδεμένο Ινδό Polash Alam, σεφ και συνιδιοκτήτη μαζί με τον Ξενοφώντα Πελεκλή, τον Άγγελο Σκέβη και τον Πέτρο Μπόσκο. Ο Alam σπούδασε μαγειρική στην Αμερική. Έπειτα από μια πορεία με στάσεις σε Λος Άντζελες, Καραϊβική, Ινδία, Ντουμπάι και τελικά Ελλάδα, τα πιάτα του κινούνται ανάμεσα στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. 

«Παίζει» π.χ. μια συμπαθέστατη γλυκόξινη σιτσιλιάνη καπονάτα με μελιτζάνα, πιπεριά, ελιές, κάππαρη, σταφίδες και φρυγανισμένο ψωμάκι, «παίζει» και μυρωδάτο ινδικό korma, ένα απαλό κάρι με τραγανά λαχανικά, γάλα καρύδας και μπασμάτι. Το μογγολικό shahi kachuri (είχα την ευκαιρία να το δοκιμάσω, αν και θα είναι στο χειμερινό μενού­ ) με ζύμη από σιμιγδάλι, στην ουσία μια φωλιά που γεμίζει με αρακά­, μπρόκολο, φασολάκι, κρεμμύδι και κυμινάτο κάρι, είναι πολύ καλό. Μπορείς να καθίσεις, να τα πάρεις σε πακέτο ή να τα παραγγεί­λεις τηλεφωνικά στην ακτίνα δράσης τους.  Της Άντζελας Σταματιάδου

Ακαδημίας 84,   τηλ.2114114420