Μια ’’Mystic’’ μπακαλοταβέρνα

Μια ’’Mystic’’ μπακαλοταβέρνα

Καινούργιο γαστρονομικό προφίλ –και όνομα– υιοθετεί η εναλλακτική μίνι αλυσίδα «Mystic Pizza» για το κατάστημά της στο Παγκράτι, με μενού που περιλαμβάνει, εκτός από πίτσες και μεζέδες, ένα «μπακάλικο» με ελληνικά delicatessen, τα οποία αγοράζεις για το σπίτι ή τα απολαμβάνεις επιτόπου.

Ένα όμορφο παλιό σπίτι λαϊκής αρχιτεκτονικής κάτω από την πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι είναι το όμορφο σκηνικό για το καινούργιο project της Mystic Pizza. Το μαγαζί αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα –ισόγειο, ημιώροφος και πρώτος– με βασικό χαρακτηριστικό την κόκκινη τσιμεντοκονία στο πάτωμα και τα πολλά ξύλινα στοιχεία, που μαζί με την εμφανή οροφή στον ημιώροφο δημιουργούν αμέσως μια θερμή και οικεία αίσθηση, ενώ τα μεγάλα παράθυρα με τις ξύλινες περσίδες ποντάρουν στο ρετρό, με χαλαρωτική επίδραση στη διάθεση. 

Στο ισόγειο, με τα όμορφα βίντατζ πλακάκια, θα λειτουργεί «Το μπακαλάκι της Mystic Pizza», ένα μαγαζί με παραδοσιακά προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα και τραπεζάκια όπου θα σερβίρονται όλα τα καλούδια που αναπαύονται στα ράφια του, ενώ το υπόγειο κελάρι με τα βαρέλια και τα εμφιαλωμένα κρασιά θα δροσίζει τους ουρανίσκους των συνδαιτυμόνων. Στον ημιώροφο λειτουργεί Coktail Bar με ιδιαίτερο ρεπερτόριο, αφού, εκτός από τα κλασικά ποτά και κρασί με το ποτήρι, προσφέρονται κοκτέιλ με βότανα, ρακή από τις Λουσακιές Κρήτης, τσίπουρο Μεσενικόλα και εσπρέσο με άρωμα κάνναβης, ενώ φιλοξενούνται κατά καιρούς live jazz μουσικές και εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής (έργα τέχνης βρίσκονται αναρτημένα σε όλους τους χώρους ).

Η σάλα του εστιατορίου βρίσκεται στον πρώτο όροφο και ο ατμοσφαιρικός φωτισμός, οι σωστές αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, η καλή θέρμανση, το μεγάλο μπαρ αλλά και η θέα στη γειτονιά σε προδιαθέτουν θετικά. Το διευρυμένο μενού του εστιατορίου (πίτσες, μεζέδες, λίγα μαγειρευτά ) είναι θερμιδομετρημένο με αναφορά υδατανθράκων, πρωτεϊνών και γλυκαιμικού δείκτη σε πολλά εδέσματα και καρυκεύει πολλά πιάτα με τους μικρούτσικους σπόρους κάνναβης. Κύρια συνεισφορά των εξωτικών σπόρων, η σχετικά τραγανιστή υφή τους καθώς η πολύ λεπτή γεύση τους δεν ανέχεται «φωνακλάδες» της γεύσης για να αναδειχθεί, όπως στα νόστιμα ψητά μανιτάρια με κανναβόσπορους, κουκουναρόσπορους, κρέμα γάλακτος, ρόκα και παρμεζάνα και στη συμπαθητική μελιτζανοσαλάτα με κανναβόσπορους.

Το γκουακαμόλε στεκόταν στο ύψος του, αλλά η φάβα (με κανναβόσπορους ) χρειαζόταν ακόμα γερό καρύκευμα. Το αρνάκι αλά Σαμοθράκη στο πήλινο είχε καλή γεύση που αδικούνταν από το λιπαρό κομμάτι του κρέατος που είχε χρησιμοποιηθεί. Θαυμάσια τα τσιγαριαστά χόρτα της Σοφίας, τραγανά και πικρούτσικα, πολύ καλό τηγάνι στα τραγανά φαλάφελ και γεμάτη γεύση (αλεσμένα ωμά τα όσπρια και όχι αλοιφή ). Εξαιρετική η πίτσα «πουτανέσκα με αντσούγιες», φώναζε Νάπολη (και ακουγόταν τέλεια μέχρι το Παγκράτι ), με κρούστα λεπτή και μεστή από οργανικό αλεύρι κάνναβης και λευκό αλεύρι, ενώ η Bloody Mary, με την ίδια ωραιότατη κρούστα, παρά το ευρηματικό όνομα ήταν μάλλον αδύναμη γευστικά. Πολλές οι vegan επιλογές, πίτσες με αλεύρι ντίνκελ με ελάχιστη γλουτένη και στέβια αντί για ζάχαρη στα γλυκά.

Το Mystic Mπακαλάκι και το κελάρι του εγκαινιάζονται την Τετάρτη 16/12 στις 7 μ.μ. με γευσιγνωσία κρασιού του Οινοφόρου-Κτήμα Ρούβαλη. Στο χώρο θα εκτίθενται φωτογραφίες του Ηλία Τσαουσάκη. 

Φερεκύδου 2, Παγκράτι, τηλ. 2109592092. Τιμή: € 12-15.

Πηγή: athinorama

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο