Με το που πατήσεις το πόδι σου στο Χατσκάρ... το νέο γαστρονομικό μονοπάτι που σε ταξιδεύει μέχρι την Αρμενία, θα θέλεις οπωσδήποτε να ξανάρθεις: Εδώ θα δοκιμάσεις ατελείωτους αρμένικους μεζέδες, όπως χοροβάτς χοιρινό (αρμένικο σουβλάκι), λαχματζούν αλλά και λαχανοντολμάδες, όλα σπιτικά μαγειρεμένα, με συνταγές που θα σε ξαφνιάσουν ευχάριστα.

Οι σαλάτες τους λοιπόν μπορεί να κινούνται ανάμεσα στη φρεσκάδα και το λαδερό φαγητό, σαν την «περέτς» όπου η γλύκα του καρότου συνδυάζεται με την πιπεριά ή τη «χοροβάτς» όπου μια μελωμένη, αλαβάστρινη μελιτζάνα συνδυάζεται με ένταση από ψητές πιπεριές και δροσιά ντομάτας. Άλλοτε πάλι επικρατεί η γήινη γεύση όπως στην «Κιρκάς», με κουκιά αρτυμένα με κρεμμύδι και σκόρδο.

Οι ντολμάδες τους επίσης είναι διαφορετικοί, πιο βόρειας νοοτροπίας, αφού γεμίζονται με μαστιχωτό κιμά, και οι λαχανοντολμάδες έχουν τη μυρωδιά της πρώτης τους ύλης που θυμίζει θρακιώτικο και ποντιακό φαγητό. Ας συνεχίσουμε με άλλους ιδιωματισμούς, όπως το «μπλιντσίκ», μια γέμιση κιμά που μοιάζει σαν συκώτι τυλιγμένο σε πίτα, ή τα ρολά της μελιτζάνας με την ξιδάτη γέμιση κιμά καρυδιών.

Στα οπωσδήποτε πρέπει να συμπεριλάβετε τη γιαουρτοτυρόπιτα «χατζαπούρι» που η ζύμη της μοιάζει με καραμελωμένο ψωμί, και τα λαχματζούν –εντελώς διαφορετικά από αυτά που ξέρετε– με διπλή, τραγανή, δαντελένια χειροποίητη πίτα που γεμίζεται είτε με ανιθάτο, πικάντικο κιμά είτε με μυρωδάτο σπανάκι.

Το «χοροβάτς» με αρνί είναι ένα πολύ τρυφερό σουβλάκι. Και τα κεμπάπ είναι ωραιότατα. του κοτόπουλου μοσχοβολάει μαϊντανό και του αρνιού είναι πιπεράτο. Δίπλα τους πίτες, λεπτός μαϊντανός και κρεμμύδια ή, αν θέλετε, γλυκοφάγωτο ουζμπεκακάν πιλάφι με σταφίδες και καρότο.

Λεωφόρος Ειρήνης 40, Πεύκη
Τηλ. 210 8064770, 210 6126823