Μια ταπεινή αλλά... θαυματουργή ταβέρνα κρυμμένη σε μια γειτονιά του Κερατσινίου.

Η θέση. Χωμένη ανάμεσα σε χαμηλές μονοκατοικίες και διπλοκατοικίες, Βίκτωρος Ουγκό 10, Κερατσίνι, απέναντι από ένα περιβολάκι. Ήσυχη περιοχή, residential που λεν και οι Εγγλέζοι. Για να βρείτε την ταβέρνα, το πιο πιθανό είναι να ανοίξετε το gps ή google maps σε κάποιο κινητό. Αυτό κάναμε κι εμείς κι ας είμαστε Πειραιώτες.  

Η ατμόσφαιρα. Απλό, ταπεινό ταβερνάκι, χωρίς ντιζαϊνιές, από αυτά που κάθε γειτονιά κρύβει ως επτασφράγιστο μυστικό. Ταβερνάκι με ψυχή. Το soundtrack που θα επέλεγα για το σκηνικό θα περιελάμβανε σίγουρα τα χαμηλόφωνα τραγούδια της Μοσχολιού. Εναλλακτικά, οτιδήποτε από το Unknown Pleasures των Joy Division. Το «από στόμα σε στόμα» εδώ φαίνεται πως λειτούργησε θαυμάσια και έτσι ανάμεσα στους θαμώνες θα βρεις ψαροφάγους από όλη την Αθήνα. Το καλοκαίρι η δράση μεταφέρεται έξω, στο πεζοδρόμιο.

Το φαγητό. Η πρώτη ύλη φυσάει. Ποιο είναι το μυστικό; Η Αννα, η ιδιοκτήτρια και μαγείρισσα της ταβέρνας, έχει κληρονομικό από τον πατέρα της ένα μαγαζί με είδη αλιείας. Οπως καταλαβαίνετε, οι ψαράδες της δίνουν πρώτη ποιότητα. Είναι καλά και τα μικρά και τα μεγάλα. Και του τηγανιού και της σχάρας. Τα μπαρμπούνια ίσα που ξαφνιάζονται στο τηγάνι. Οι σαργοί, καλοψημένοι, με όλα τα ζουμιά τους. Το χταπόδι μαστιχωτό, κρουστό, ξεχειλίζει θάλασσα (ο χταποδάς της είναι από τα Κουφονήσια). Τα αχνιστά καβούρια και τα όστρακα είναι ολόγλυκα. Δουλειά θέλουν οι σαλάτες της και κάποια από τα μαγειρευτά που σκαρώνει ανάλογα με τα κέφια και τις προμήθειες της ημέρας.  

Ο λογαριασμός. Περίπου 20 ευρώ το άτομο εκτός αν πάρετε ψαρούκλες.

Η κάβα. Εχει μερικά καλά ούζα (π.χ. Πιτσιλαδή), όμως η λίστα με τα εμφιαλωμένα κρασιά πάσχει. Και είναι κρίμα να τρως ψάρι, χωρίς καλό κρασί στο ποτήρι…  

Επιπλέον πληροφορίες, Όσες φορές έχουμε επισκεφθεί το μαγαζί, είναι σούπερ καθαρό, από το πεζοδρόμιο ώς τις τουαλέτες. Στον περίβολο της απέναντι μονοκατοικίας, έχουν ζωγραφίσει μια ψαρόβαρκα, έτσι, για αγνάντεμα. Το πάρκινγκ στην περιοχή είναι σχετικώς εύκολο. Κείμενο Άγγελος Ρεντούλας,

Ανοιχτά Τρίτη έως Παρασκευή 18:00 - 02:00, Σαββατοκύριακα από τις 12 μ.μ.

Βίκτωρος Ουγκώ 10, Κερατσίνι, τηλ. 210 43 23 010.