Στο «Τόπος Γεύσης Κρήτη» ο Χαράλαμπος... από τα νότια του Ηρακλείου μαγειρεύει νόστιμα, σχεδόν εξπρεσιονιστικά. Μπορεί, π.χ., η ξιδάτη σάλτσα στους μπουμπουριστούς χοχλιούς να είναι υπερβολικά έντονη, όμως τα μυρωδάτα, al dente σαλιγκάρια φυσάνε. Ακόμη περισσότερο φυσάει το απάκι: ψημένο στη σχάρα, είναι απ’ τους μεζέδες που ερωτεύεσαι κεραυνοβόλα για την ελαφριά ξιδάτη γεύση του που καπνίζεται με φασκομηλιά και ρίγανη. Η στρογγυλή μαραθόπιτα μοσχοβολάει, το ίδιο και τα καλτσούνια με τα χόρτα και τα βότανα.
Γερή εισαγωγή για ένα μαγαζί που, παρακολουθώντας τις τάσεις της εποχής, εξελίχθηκε σε κρητικό εστιατόριο. Το βλέπεις και στο ντεκόρ του ότι ήταν κάτι άλλο. Τώρα όμως δεσπόζουν οι comme il faut ναΐφ τοιχογραφίες, με πορτρέτα και τοπία που σε βάζουν στο τριπάκι της μαντινάδας.
Το γαμοπίλαφο, πεντανόστιμο, καταφέρνει να είναι πλουσιότατο και ντελικάτο μαζί και να σου δίνει με κάθε πιρουνιά την αίσθηση της στακάτης καθαρότητας και της απέριττης γευστικής ελαφράδας. Το βραστό ζυγούρι δίπλα του, σερβιρισμένο με χοντρό αλάτι (μου άρεσε αυτή η υπερβολή), συμπληρώνει άψογα το καρέ. Αντιθέτως, τα σκιουφιχτά μακαρόνια –παρότι ποιότητας– έρχονται σε μια μπλεγμένη κρασοξιδάτη συνταγή με (όχι ιδιαίτερα νόστιμα) χοιρινά φιλετάκια και μανιτάρια, που σε κάνει να νοσταλγείς τη σκέτη εκδοχή τους με στάκα και ανθότυρο. Από την άλλη, τα «φύλλα ελιάς» (ζυμαρικό) με μελιτζάνα, γραβιέρα Κρήτης και κοτόπουλο είναι πιο στεγνά και σαφώς καλύτερα.
Στο κλείσιμο, τώρα, τα ωραιότατα καλτσούνια με αφράτη γέμιση μυζήθρας και μέλι νικούν στα σημεία τη σφακιανόπιτα. Δυνατή η τσικουδιά, ο μαρουβάς μέτριος και το ρακόμελο… μεθυστικό.

Χρήσιμες πληροφορίες για το εστιατόριο
Τηλέφωνο εστιατορίου:
2106250345
Διεύθυνση εστιατορίου:
Ευαγγελιστρίας 13



Πηγή: athinorama