Μικρές Κυκλάδες είναι το όνομα μιας απλής, αλλά... φτιαγμένης με αυτό που λέμε σπιτική φροντίδα ταβέρνας σε μια ήσυχη γειτονιά της Ηλιούπολης. Βρίσκεται μακριά από πιάτσες και στέκια, κάτι που δεν την εμποδίζει να γεμίζει με το φανατικό κοινό της.

Εμμονή στην επιλογή καλής πρώτης ύλης με συνέπεια και χρονική διάρκεια χωρίς συμβιβασμούς και σεβασμός στη μεταχείριση των υλικών, ο οποίος προκύπτει όχι μόνο από την εμπειρία και τη γνώση, που είναι ούτως ή άλλως απαραίτητες, αλλά και από μια καλή προσωπική αίσθηση της ισορροπίας.
 
Αυτή ακριβώς είναι η δουλειά που γίνεται εδώ και κάνει τις Μικρές Κυκλάδες να ξεχωρίζουν ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες ψαροταβέρνες.

Το ροδαλό συμιακό γαριδάκι έρχεται ζουμερό, ιδανικά περασμένο ελάχιστα μόνο απ’ το τηγάνι. Η σαλάτα με τις βραστές αλμύρες που κρατάνε όσο πρέπει στο δόντι με το ελαιόλαδο και το λεμονάκι τους απογειώνονται και σε καλούν να βουτήξεις στο ζουμάκι τους μια γενναία μπουκιά απ’ τις χοντροκομμένες φέτες ζυμωτού ψωμιού.
 
Το χταποδάκι στα κάρβουνα σπάει τη μύτη, θυμίζει το λιόκαφτο, μαστιχωτό, ευωδιάζει θάλασσα αλλά και τα διακριτικά αρωματικά –θυμάρι και δενδρολίβανο- που του έχει προσθέσει το χέρι του σεφ. Το ίδιο πετυχημένο είναι και το καλαμάρι, που έρχεται άψογα ψημένο στα κάρβουνα. Εξαιρετικό ως μαγειρική σύλληψη αλλά και ως εκτέλεση είναι το κολασμένο ριζότο με πεταλίδες και φύκια. Κάθε μπουκιά είναι και μια έκρηξη θαλασσινής γαστρονομικής χαράς.
 
Τα χρυσοκόκκινα μπαρμπουνάκια, τραγανά απ’ έξω και ζουμερά μέσα. Η ψητή στείρα με άψογο ψήσιμο, συνοδευμένη από ένα μπολ με μαριναρισμένα ψητά ντοματάκια, κάππαρη και αλμύρα. Είναι η πινελιά που εκφράζει τη στοχαστική ματιά του σεφ που αναζητά το καλύτερο.

ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Πανταζή 56, Ηλιούπολη, 210 9709150Πηγή: athinorama.gr