Σε μια μικρή μονοκατοικία στο νούμερο 113 της λεωφόρου Πεντέλης, βρίσκεται τα τελευταία 10 περίπου χρόνια, μια υπέροχη vineria με ιδιαίτερη φιλοσοφία, που αγαπά το κρασί αλλά και τις καλές γεύσεις.

Για την ακρίβεια το Enoteca ξεκίνησε το 1994, στη Λ. Πεντέλης, αλλά λίγο πιο ψηλά, προς τα Βριλήσσια. Νοοτροπία του ιδιοκτήτη του Enoteca, την οποία θέλει να περάσει και στους επισκέπτες του μαγαζιού, είναι ο ρόλος και η σημασία του καλού κρασιού στο τραπέζι. Για τον κ. Τουλουμτζή, ιταλοθρεμμένο πληροφορικάριο και ιδιοκτήτη εστιατορίου στην Πίζα για 24 ολόκληρα χρόνια, το κρασί πρέπει να επιλέγεται πριν από το φαγητό, ενώ οι γαστρονομικές επιλογές έρχονται σαν συνοδευτικό στην πόση του οίνου.

Οι λάτρεις του κρασιού θα αγαπήσουν τόσο τη φιλοσοφία του εστιατορίου και τις εξαιρετικές –και σπάνιες- ετικέτες που θα ανακαλύψουν ανάμεσα στις 600 περίπου που έχει στην κάβα του συνολικά, αλλά και από τις γευστικές προτάσεις που συνοδεύον ιδανικά τις οινικές επιλογές τους. Για αρχή, επιλέξαμε ένα φρέσκο λευκό κρασί μαλαγουζιά, με απαλή και δροσερή γεύση. Το όνομα αυτού «Λευκή Ράχη» του 2010 και «κρατάει» από τη Θεσσαλονίκη. Δεν το βρίσκεις εύκολα στα αθηναϊκά εστιατόρια, αλλά αφού το βρήκαμε το τιμήσαμε δεόντως. Το συνοδεύσαμε μάλιστα, με ένα πιάτο νοστιμότατα gnocchi με gorgonzola, βρασμένα ιδανικά και με υπέροχη τη γεύση του τυριού να τα καλύπτει, αλλά και ένα risotto με μαύρη τρούφα, ίσως λίγο περισσότερο βρασμένο από όσο θα ήθελα. Ταίριαξαν υπέροχα με το κρασί μας και μας άνοιξαν την όρεξη.

Το επόμενο ποτήρι ήταν ένα κόκκινο από τον Βορρά της Ιταλίας, Βarbera του Michele Chiarlo. Αρκετά δυνατό, με απαλή και πλούσια γεύση και ωραία αρώματα.Μοσχομυριστό και ευκολόπιοτο. Όταν μάλιστα, έφτασε στο τραπέζι ένα πιάτο με ξεροψημένη πάπια, πουρέ και λαχανικά και άλλο ένα με κοτολέτα πανέ με σος κουμκουάτ, το κρασί απόκτησε άλλη γεύση και έβγαζε τα αρώματά του ακόμα περισσότερο. Τα κουμκουάτ μάλιστα, που χρειάστηκαν για τη σος, τα έκοψαν εκείνη την ώρα από το δέντρο στην αυλή του εστιατορίου, προσθέτοντας με αυτή την κίνηση πολλά «συν» στην γενικότερη εικόνα του Enoteca.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και το γλυκό από το τραπέζι μας, καθώς η κουβέντα μαζί με το κρασί δεν έλεγε να τελειώσει. Το cheese cake με μαρμελάδα μύρτιλο ήταν πολύ αφράτο και νόστιμο και όσο έπρεπε γλυκό. Ίσως, από τα καλύτερα που έχουμε δοκιμάσει σε εστιατόριο.

Ο λογαριασμός έφτασε πολύ ικανοποιητικός δεδομένων των επιλογών μας, τόσο των οινικών όσο και των γευστικών και λαμβάνοντας υπόψη ότι πρόκειται για ένα wine restaurant με εκλεκτές ετικέτες και γαστρονομικές προτάσεις.

Το μόνο αρνητικό που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε είναι η πολύ χαμηλή μουσική (Pink Martini που λατρεύουμε) που επέτρεπε να φτάσει στα αυτιά μας ο ήχος από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων που περνούσαν απέξω αλλά και οι συζητήσεις των διπλανών τραπεζιών.

Στα μελλοντικά σχέδια του μαγαζιού είναι η μετακόμιση σε κάποιον άλλο χώρο. Οπότε πριν το επισκεφθείτε φροντίστε να είστε σίγουροι για την τοποθεσία του.

Πληροφορίες: Enoteca, Λεωφ. Πεντέλης 113, Χαλάνδρι, 210-6890238