Ντόπιες πρώτες ύλες και νόστιμη μαγειρική στη Λαγκάδα της Αμοργού. Φεύγοντας από τον όρμο της Αιγιάλης ανηφορίζεις προς Λαγκάδα. Πριν μπεις στο χωριό συναντάς μια διχάλα, πας αριστερά και όταν φτάσεις στο αδιέξοδο πάρκινγκ αφήνεις το αυτοκίνητο και ανεβαίνεις μερικά σκαλάκια μέχρι την ταβέρνα.

Λιτό και απέριττο ταβερνάκι που το καλοκαίρι «βγαίνει» στην ταράτσα με πέτρινους πάγκους και μικρά τραπεζάκια. Η καλύτερη ώρα του το ηλιοβασίλεμα, οπότε το μάτι χορταίνει βουνίσια θέα. Το χειμώνα η δράση μεταφέρεται στο εσωτερικό, όπου ζεσταίνει την ατμόσφαιρα το κυρίαρχο ξύλο. Την ησυχία «σπάει» η μουσική, άλλοτε ρεμπέτικη άλλοτε ροκ.
Στου κυρ-Γιάννη του Βαρύ οι πρώτες ύλες είναι ως επί το πλείστον Αμοργιανές. Τα λαχανικά είναι από το μποστάνι και τα κρέατα δικά του. Το μενού διαμορφώνεται ανάλογα με τα προϊόντα της ημέρας. Ξεκινήστε με μανιταρόπιτα και αμοργιανή σαλάτα. Η μεν πίτα φτιαγμένη με φύλλο σπιτικό, η δε σαλάτα η ντόπια εκδοχή της χωριάτικης με νόστιμες ντομάτες και νωπή μυζήθρα. Συνεχίστε με φάβα, βραστά χόρτα, χοιρινό μπούτι με δενδρολίβανο και καραμελωμένο κρεμμύδι «λουκούμι», ζυμαρικά με μυζήθρα, ντομάτα και φασκόμηλο και μοσχάρι με λιαστή ντομάτα. Όλα καλοφτιαφμένα, πεντανόστιμα. Και προτού πάρετε το δρόμο της επιστροφής, γλυκαθείτε με γλυκό σταφύλι. Η ρακή του είναι καλή. Επίσης μπορείτε να βρείτε χύμα κρασί και μπίρες εμφιαλωμένες.

Ο λογαριασμός Με 15 ευρώ το άτομο φεύγεις χορτάτος.

Επιπλέον πληροφορίες Ο «Βαρύς» λειτουργεί καθημερινά μέχρι τον Οκτώβρη από αργά το απόγευμα. Τα Σάββατα, καλούνε μικρές ρεμπέτικες κομπανίες και το κέφι κρατάει ως αργά. Το χειμώνα λειτουργεί Παρασκευές και Σαββατοκύριακα.Καμινάκι - Λαγκάδα, Αμοργός τηλ.: 6988-55.94.47.

Πηγή: gastronomos.gr