Και μόνο για τη λακέρδα του αξίζει να το επισκεφθείτε...

Επιμελώς κρυμμένος στην οδό Ρογκότη (όπως τα αείμνηστα σουτζουκάκια), ένα στενάκι που συνδέει την Τσιμισκή με τη Μητροπόλεως στο ύψος της Βενιζέλου. Η ατμόσφαιρα Αυθεντικό και καλοφτιαγμένο μεζεδοπωλείο το οποίο στεγάζεται σε εμπορικό κτίριο του μεσοπολέμου που μεταπολεμικά μετατράπηκε σε αποθήκες.

Με μία πολύ συνεπή κάρτα και απλά, ανεπιτήδευτα, αλλά άψογα μαγειρεμένα πιάτα, ο Ερμής είναι μία από τις καλύτερες διευθύνσεις για γεύμα στη Θεσσαλονίκη. Αρχίστε με ορεκτικά, όπως στραπατσάδα με παστουρμά, αλλά και με κάποιον από τους ουζομεζέδες, όπως την υψηλού επιπέδου πολίτικη λακέρδα, το χταποδάκι ή την παντρεμένη σαρδέλα στη σχάρα. Στην εποχή τους δοκιμάστε παλαμίδα ή μυλοκόπι ή, εναλλακτικά, τρυφερά παϊδάκια με δενδρολίβανο και πουρέ από φρέσκες πατάτες.Δύσκολα θα ξεπεράσετε τα 35 ευρώ κατ’ άτομο, αν και έχει στο μενού και σαμπάνια Gosset Celebris 0,75l προς 190 ευρώ τη φιάλη για την περίπτωση που πληρώνει η εταιρεία σας και προσπαθείτε να σας διώξουν για να πάρετε την αποζημίωση.

Μεγάλη ποικιλία από τσίπουρα, ούζα αλλά και περισσότερα από δέκα είδη μπίρας. Η Krombacher draft σερβίρεται σε πολύ μικρό ποτήρι, αλλά εάν το ζητήσετε τρυφερά μπορεί να σας φέρουν τον κουβά που συνήθως προτιμώ. Ο Ερμής έχει επίσης μια μικρή αλλά καλά δουλεμένη λίστα κρασιών.

Επιπλέον πληροφορίες Το 1988 ο σημερινός ιδιοκτήτης κ. Χρήστος Καζάκης, έφτιαξε τον Ερμή αρχικά ως μαγικό συνδυασμό μπακάλικου-ντελικατέσεν στο ισόγειο με εστιατόριο στον πρώτο όροφο. Επειδή, όμως, ο Έλλην νομοθέτης ποτέ δεν χαρακτηριζόταν για υψηλή αισθητική ή προσαρμοστικότητα, ο τάλας αναγκάστηκε να επιλέξει μεταξύ των δύο, νομοθετικώς ασύμβατων, δραστηριοτήτων και έλαβε την οδυνηρή απόφαση να θυσιάσει το παντοπωλείο. Διατήρησε, όμως, τα περισσότερα από τα στοιχεία του και διαμόρφωσε και το ισόγειο σε σάλα εστιατορίου, ενώ πρόσφατα επεκτάθηκε στο σύνολο του ισογείου. Η δουλειά που έκανε είναι τόσο καλή ώστε κανείς δεν πιστεύει ότι το μπακαλεστιατόριο και σήμερα εστιατόριο μετρά μόνο (sic) 23 χρόνια ζωής.

Ερμής, Ρογκότη 4, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310-22.49.62, 27.07.83.


Πηγή: gastronomos.gr