Το Πρυτανείον στον πεζόδρομο της Μηλιώνη, στο Κολωνάκι, δεν χρειάζεται συστάσεις... μετά από 17 έτη συνεπούς παρουσίας στην εστιατορική σκηνή.
 
Μπορείς ακόμη και να μην ξεφυλλίσεις τον κατάλογο και να σου ετοιμάσουν ένα ωραιότατο χειροποίητο ζυμαρικό που τραβάει η όρεξη σου.
 
Πραγματικό, όμως, ενδιαφέρον υπάρχει και στην κουζίνα, όπου τα φρέσκα και ποιοτικά υλικά πυροδοτούν τη φαντασία του σεφ Φώτη Κουτάντου που επιμένει σταθερά και με συνέπεια όλ’ αυτά τα χρόνια να προσφέρει ένα μενού νόστιμο, με μεσογειακό προσανατολισμό.
 
Το Πρυτανείον πρεσβεύει την άποψη ότι όπου υπάρχει πρόοδος και πολιτισμός ανθούν οι τέχνες και μαζί τους η κουζίνα. Το επιβεβαιώνει το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, χτισμένο στις αρχές του 20ού αιώνα απ’ τον αρχιτέκτονα Μπαλάνο, έναν από τους πρώτους αναστηλωτές του Παρθενώνα. Η σάλα του, που μοιράζεται σε επίπεδα, παντρεύει όμορφα την πέτρα με το ξύλο και είναι διακοσμημένη με έργα γνωστών Ελλήνων καλλι- τεχνών και φυσικά τα μαύρα μαρμάρινα τραπέζια του στον πεζόδρομο και στην περατζάδα του χαρίζουν μια έντονη γεύση από τη ζωή του κέντρου της Αθήνας. Στο διά ταύτα, όμως, που είναι το φαγητό.
 
Δοκιμάστε μια σαλάτα σταμναγκάθι που ήρθε με μια διαφορετική κι ενδιαφέρουσα σύν- θεση στο πιάτο. Ο σεφ προτείνει το σταμναγκάθι ελαφρά ζεματισμένο με ψημένα ψωμάκια, λεπτές φετούλες ωμής αγκινάρας, ελιές, κομμάτια γραβιέρας και, δίπλα, σε μπολάκι, φρέσκια τριμμένη ντομάτα με ελαιόλαδο. Το παιχνίδι του γευστικού συνδυασμού είναι προσωπικό. Το σύνολο είναι ευχάριστα νόστιμο κι εξαιρετική αρχή για το γεύμα. Ορεκτικός και ο μαρινάτος γαύρος που έρχεται σε χορταστική μερίδα. Ανάμεσα στα λαχταριστά ριζότι και τα φρέσκα ζυμαρικά, τα κρέατα και τα ψάρια, ο καθένας μπορεί να βρει το πιάτο που του κάνει κέφι.
 
Το πιάτο-σουξέ του μαγαζιού είναι «το μοσχαρίσιο φιλέτο με σάλτσα μπαλσάμικο και μέλι - σταθερή αξία», μας εξομολογείται ο σεφ. Το κυριακάτικο απόγευμα κλείνει γλυκά με αληθινή κρέμα καραμελέ, όπως αυτή που έφτιαχνε η μαμά μας, και με σπιτική γαλατόπιτα που ακομπανιάρει παγωτό ινδοκάρυδο.
 
Το τρίπτυχο καλές πρώτες ύλες - δημιουργική προσέγ- γιση - ευχάριστο φιλικό περιβάλλον είναι ό,τι χρειάζεται αυτή η πόλη για την καθημερινότητά της.

Μηλιώνη 7-9, Κολωνάκι, 210 3643353-4.


Πηγή: lifo.gr