Κρητική κουζίνα και ρακές σε ένα μαγέρικο στο πολύβουο Γκάζι. Η θέση
Στον Κεραμεικό, περίπου εκατό μέτρα από το σταθμό του μετρό, το τρίτο στενό από την Πειραιώς προς την Κωνσταντινουπόλεως.
 
Η ατμόσφαιρα
Σε μια γειτονιά που από καιρό έχει απολέσει την αυθεντικότητά της, βρήκαμε απλή, σταράτη, καθαρή φιλοξενία, σαν αυτή που συνηθίζουν οι Κρήτες. Το μαγαζί είναι καλοφτιαγμένο. Μια μικρή σάλα, προσεγμένη αλλά λιτή, με τζαμαρία ολόγυρα, λίγα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο και μουσική από τα μεγάφωνα - κρητική, τι άλλο; Λίγο δυνατή για τα γούστα μας, αλλά ποιοτική.
 
Το φαγητό
Στο τραπέζι προσγειώθηκε εν ριπή οφθαλμού ένα καλόγουστο καραφάκι ρακή, μαζί με τυράκι, ψιλολιές και αγγουράκι. Ο κατάλογος είναι μια ανθολογία των κρητικών σπεσιαλιτέ, μερικών μάλιστα όχι πολύ γνωστών στο ευρύ κοινό. Ξεκινήσαμε με μια «πειραγμένη» τυροκαυτερή με φρέσκια μυζήθρα και ξύγαλo, η οποία ταίριαξε απόλυτα με τη ρακή. Συνεχίσαμε με μια ωραία μερίδα χοχλιούς γιαχνί, δηλαδή με κόκκινη σαλτσούλα, και ένα σητειακό κουνελάκι, ήτοι τηγανητό, το οποίο ήρθε μελωμένο και νοστιμότατο. Εντελώς αντίθετα από τον γαστρονομικό κανόνα, κλείσαμε με ζυμαρικά. Αλλά ποιος μπορεί να αντισταθεί στα σκιουφιχτά μακαρόνια με απάκι, ντοματίνια και ξερό ανθότυρο; Η Κρήτη σε ένα πιάτο.
 
Ο λογαριασμός 15 ευρώ το άτομο (μαζί με τη ρακή).
 
Η κάβα
Λίγα εμφιαλωμένα ελληνικά και συμπαθητικό χύμα κρασί. Και φυσικά ρακή.
 
Επιπλέον πληροφορίες Λειτουργεί από Δευτέρα μέχρι Πέμπτη από τις 8 μ.μ. και Παρακευή με Κυριακή από τη 1 μ.μ. Δυστυχώς, δεν είναι εύκολο να παρκάρετε στην περιοχή τις ώρες αιχμής του Σαββατοκύριακου, ωστόσο τις καθημερινές δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα.
 
 
Ικαριέων και Ορφέως 34, Γκάζι, τηλ.: 6975-103.055.


Πηγή: gastronomos.gr