Η τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, για την Ελλάδα μπορεί να μην λέει τίποτα. Εξαιρούνται οι πότες- δεν λέω αυτοί που πίνουν και γίνονται «ντίρλα», αλλά εκείνοι οι οποίοι αγαπούν τα κρασιά. Κάθε τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, στη Γαλλία είναι η μέρα του Beaujolais Nouveau. Τα εστιατόρια, βγάζουν ταμπέλες για να προαναγγείλουν το γεγονός και οι πιστοί σπεύδουν.
Το Beaujolais Nouveau, κρασί ελαφρύ, από σταφύλια Gamay, δεν επιδέχεται παλαίωσης. Πρέπει να καταναλωθεί ως την άνοιξη. Ως τότε τα περίπου 50 εκατομμύρια λίτρα, πρέπει να έχουν φύγει από τις κάβες.
Είναι κρασί που βρίσκεις εύκολα και στην Ελλάδα, σε συμπαθητικές τιμές. Αφού η ποικιλία είναι η ίδια και παλαίωση δεν υπάρχει, σημασία πλέον παίζει αποκλειστικά ο παραγωγός. Κορυφαίος θεωρείται ο Georges Duboeuf.
Πάρτε τιρμπουσόν και… στην υγειά σας.

Ανδρέας Φούρναρης