Σημείο αναφοράς για τους ανά την Ελλάδα γλυκατζήδες, το ζαχαροπλαστείο αυτό κάνει το Περιστέρι να φαίνεται τόσο μα τόσο κοντά. Το κατάστημα βρίσκεται στο ίδιο σημείο από το 1978. Εκείνο που πρωτοάνοιξε ο παππούς το 1925 και παρέλαβε γύρω στο 1955 ο πατέρας Μπιτσακτσής βρισκόταν μερικά μέτρα πιο κάτω. Από Χρήστο σε Άγγελο και πάλι σε Χρήστο και σε μερικά χρόνια πιθανότατα πάλι σε Άγγελο, να έρθουν και να γίνουν τέσσερις οι γενιές των ζαχαροπλαστών σε αυτή την οικογένεια, που έχει τις ρίζες της στο Αϊβαλί. Το αρχικό γαλακτοπωλείο απέκτησε φήμη χάρη στο γαλακτομπούρεκο, τη σπέσιαλ κοπεγχάγη του και το παγωτό καϊμάκι, που παρασκευαζόταν σε χειροκίνητη μηχανή πάγου. Έπειτα η αστική μόδα ήθελε τραπεζάκια έξω και στα πιάτα σοκολατίνα και πάστα αμυγδάλου.

Πολύ αργότερα άρχισαν να μοστράρονται στα ψυγεία το τιραμισού και η πανακότα. Ώσπου τελικά ο σημερινός ιδιοκτήτης αποφάσισε ότι η γαλλική ζαχαροπλαστική τού άφηνε μεγαλύτερα περιθώρια να πειραματίζεται με νέα υλικά και συνδυασμούς. Και από αυτήν τη ρότα δεν παρεκκλίνει χρόνια τώρα. Κάθε σεζόν, ο κατάλογος των γλυκών ανανεώνεται, ανάλογα με τα φρούτα που κάθε εποχή έχει να προσφέρει ή τις καινούργιες συνταγές που, αφού δοκιμάστηκαν ξανά και ξανά, ενεκρίθησαν στο εργαστήριο.

Οι τακτικοί πελάτες δείχνουν ιδιαίτερη αδυναμία στο δανέζικο (ζύμη «τσουρεκοειδής» γεμιστή με κρέμα αμυγδάλου και μήλου αρωματισμένη με κανέλα), στην κλασική μηλόπιτα, στο μεγάλο σου με κρέμα ζαχαροπλαστικής και αγριοκέρασα, στην τάρτα λεμόνι, εσχάτως στα μακαρόν με γεύση βιολέτα ή τριαντάφυλλο και στη μους λευκής σοκολάτας με ανανά. Σπανίως κάνει την εμφάνισή του το γαλακτομπούρεκο φτιαγμένο με την παραδοσιακή συνταγή.

Οι υπέρμαχοι της σοκολάτας (με μικρότερη ή μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο...) έχουν πολλές επιλογές, σε μορφή πάστας ή τούρτας: σοκολάτα γάλακτος με κριτσανιστή βάση βάφλας, ιταλική σοκολάτα με λευκό, μαλακό, λεπτότατο παντεσπάνι και κομματάκια φουντουκιού, κλασική μπίτερ και συγκλονιστική έξτρα μπίτερ με συμπαγή σοκολατένια βάση. Ειδική μνεία στο σοκολατένιο εκλέρ με καλοψημένη μαρεγκένια ζύμη, κάτι ανάμεσα σε σου και φρατζολάκι, άγλυκη γέμιση και εκλεκτό κακάο αντί γλάσου. Μη φύγετε χωρίς ένα τουλάχιστον μακαρόν σοκολάτας και ένα μπολ παγωτό (τζιαντούγια ή λεμόνι) φτιαγμένο από βιολογικά υλικά.

Εθνάρχου Μακαρίου 43, Περιστέρι, τηλ. 210-57.11.055, e-mail: [email protected], website: www.melisa.gr Καθημερινά, 8.00 π.μ. έως 11.00 μ.μ.


Πηγή: gastronomos.gr