Κυριακάτικο brunch: αβγά ποσέ με σως Hollandaise

Κυριακάτικο brunch: αβγά ποσέ με σως Hollandaise

Hollandaise σως για να συνοδεύσετε τα τηγανιτά μάτια ή ποσέ αβγά σας, τα λαχανικά σας, ή τις βραστές πατάτες σας. Ένα πιάτο που σερβίρετε και ως πρωϊνό αλλά και ως κυρίως πιάτο που θα το σερβίρετε με πατάτες, ψωμί φρυγανισμένο και μπέϊκον ή ζαμπόν.

Υλικά

για τα αβγά ποσέ

  • 3 αβγά *
  • ξύδι
  • αλάτι

για τη σάλτσα Hollandaise

  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. λευκό ξίδι
  • 2 κ.σ. λευκό κρασί
  • 50 γρ. νερό
  • 3 κρόκους αβγών
  • 250 γρ. λιωμένο βούτυρο
  • 1 κ.γ. λεμόνι
  • αλάτι – πιπέρι

Εκτέλεση 

Για τα αβγά ποσέ: Ρίχνουμε σε μια ρηχή κατσαρόλα 4 φλιτζάνια τσαγιού νερό, 1 κουταλιά σούπας ξύδι και 1 κουταλάκι τσαγιού κοφτό αλάτι. Μόλις πάρει βράση το νερό σπάμε τα αυγά, ένα – ένα μέσα σε ένα πιατάκι και τα αφήνουμε να «γλιστρήσουν» μέσα στο νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνετε τα αυγά να ποσαριστούν, για 3 ως 5 λεπτά, ή μέχρι να πήξει το ασπράδι τους. Σερβίρετε πάνω σε σε βουτυρωμένες και φρυγανισμένες φέτες ψωμιού του τοστ.

Για τη σάλτσα hollandaise: Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια το πιπέρι, το κρασί, το νερό και το ξίδι και τα σιγοβράζουμε για λίγο. Κατεβάζουμε τη κατσαρολίτσα από τη φωτιά και τη βάζουμε μέσα σε άλλη πιο μεγάλη κατσαρόλα με κοχλαστό νερό “μπεν μαρί”.
Προσθέτουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε πάνω από μπεν μαρί, μέχρι να σφίξει η σάλτσα. Προσθέτουμε το βούτυρο πολύ σιγά και όταν η σάλτσα μας δέσει, αποσύρουμε από τη φωτιά και σουρώνουμε [προαιρετικά] περνώντας το μείγμα από ψιλό σουρωτήρι για μια υπέροχη λεία κρέμα.

* Η ποσότητα εξαρτάται από τα άτομα που θα σερβίρετε. Επίσης μπορείτε να κάνετε αβγά μάτια αντί για ποσέ.

Πηγή: sintayes

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο