Υλικά (Για 4-6 άτομα)

Για τα μήλα

  • 4 ολόκληρα πράσινα μήλα
  • 1-3/4 ραβδί βούτυρο
  • 3/4 φλιτζάνια ζάχαρη

Για το κέικ

  • 1 βούτυρο stick
  • 2/3 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1-1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια
  • 2 ολόκληρα μεγάλα αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι sour cream
  • 1-1/2 φλιτζάνι για κάθε χρήση αλεύρι
  • 1-1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 ολόκληρο πράσινο μήλο ψιλοκομμένο

Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μεγάλο τηγάνι (κατάλληλο για φούρνο) λιώσει 1 3/4 βούτυρο μπαστούνια σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε 3/4 φλιτζανιού ζάχαρη και ανακατεύουμε γύρω, στη συνέχεια, τοποθετήστε φέτες μήλου. Μην τις στριμώξετε, αλλά προσπαθήστε να μην αφήσετε υπερβολικά μεγάλα κενά. Αφήστε να μαγειρέψτε σε χαμηλή μέτρια φωτιά, ενώ ετοιμάζετε το κέικ.

Στον κάδο του μίξερ, κτυπήστε 1 ραβδί του βουτύρου και 2/3 φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι γίνει ένα αφράτο μείγμα. Ρίξτε την βανίλια με τα αυγά και ανακατεύετε. Προσθέστε την sour cream και ανακατεύουμε καλά. Βαθμιαία προσθέστε το αλεύρι μέχρι και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Ψιλοκόβετε ένα μήλο σε πολύ μικρά κομμάτια και προσθέστε το στο μείγμα του κέικ ανακατεύοντας. Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά.

Με μια κουταλιά της σούπας μοιράστε το μείγμα του κέικ πάνω από τα καραμελωμένα μήλα. Στη συνέχεια ισιώνετε το μείγμα με μια σπάτουλα και βάζετε να ψηθεί στον φούρνο για 20 - 25 λεπτά στους 180 βαθμούς, ή μέχρι το κέικ είναι ροδίσει.

Αφήστε το κέικ να καθίσει στο τηγάνι για πέντε λεπτά. Έπειτα αναποδογυρίστε το επάνω σε ένα πιάτο και σερβίρετε.