Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι για ολες τις χρήσεις
  • 3 κρόκοι απο μεγάλα αυγά
  • 60 γρ ζάχαρη
  • 25γρ μαγιά φρέσκια
  • 1 γεμάτο φλιτζάνι χλιαρό γάλα (230 m. l. )
  • 100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  • λίγο αλάτι

Για το τηγάνισμα

  • 600 m.l. Hλιέλαιο
  • 100 γρ μαργαρίνη
  • Μαρμελάδα βερύκοκο ή πραλίνα για το γέμισμα
  • Ζάχαρη Αχνη

Εκτέλεση

Βάζετε στο καδο του μίξερ ή σε μιά λεκανίτσα το αλεύρι με μια τσιμπιά αλάτι και το ανακατεύετε. Κάνετε μια λακούβα στη μέση και ρίχνετε μία κ.σ. απο τη ζάχαρη και τη μαγιά θρυμματισμένη. Προσθέτετε το γάλα (χλιαρό) και ανακατεύετε απαλά να δυαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη, μεσα στη λακούβα που έχετε δημιουργήσει. Το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε 15΄ λεπτα,να φουσκώσει και να αφρίσει. Στο μεταξύ λιώνετε το βούτυρο σε μπρικάκι σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέστε τώρα και την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους και το βούτυρο λιωμένο (χλιαρό).

Ζυμώνετε πολύ καλά να γίνει μια μαλακή και βελούδινη ζύμη που να ξεκολλάει εύκολα απο το μπώλ.

Μην σας ξεγελάσει, στην αρχή φαίνεται αραιή αλλά με το ζύμωμα σφίγγει. Αν ακολουθήσετε τις δοσολογίες πιστά θα έχετε άριστο αποτέλεσμα. Άν όμως χρειαστεί μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλεύρι ακόμη, ή λίγο γάλα άν είναι σφιχτή.

Τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για μισή ώρα περίπου, να διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Την ανοίγετε με το πλάστη χοντρό φύλο πάχους 2 εκ, και κόβετε με στρογγυλό κουπάτ, δίσκους 6 εκ.διάμετρο.

Τα σκεπάζουμε πάλι με μία πετσέτα και τ΄αφήνουμε για 15 λεπτα περίπου να ξαναφουσκώσουν.

Βάζετε σε μικρή κατσαρόλα το ηλιέλαιο με το βούτυρο σε μέτρια φωτιά να ζεσταθεί.

Εδώ θέλει λίγο προσοχή τώρα να μην κάψει πολύ. Θα πρέπει να τηγανιστούν σε μέτρια φωτιά.

Άν έχετε θερμόμετρο χρησιμοποιήστε το , 175 βαθμούς Κελσίου ή σε κλίμακα 1-12 της εστίας αφήστε το σταθερά στο 5-6.

Μόλις χρυσίσουν απο τη μία πλευρά τα γυρνάτε και απο την άλλη .

Τα βάζετε αμέσως σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν και να κρυώσουν.

Τα κόβετε στη μέση όπως τα σάντουιτς και τα γεμίζετε.

Πασπαλίζετε με άχνη και είναι έτοιμα να τα απολαύσετε .

Οι γερμανικές συνταγές προτείνουν τηγάνισμα με λάδι καρύδας . Είναι όμως λίγο ακριβό και δεν το βρίσκεις εύκολα .Αυτό που σας προτείνω άλλωστε έχει το ίδιο καλό αποτέλεμα.