Υλικά (για 6 μερίδες)

Για τον πουρέ μήλου:

  • 2 ξινόμηλα
  • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 της κούπας νερό

Για το κέικ:

4 μεγάλα αβγά

160 γρ. αμύγδαλα λευκά αλεσμένα
140 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλιά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κάψουλα βανίλιας
30 γρ. αμύγδαλο φιλέ
άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε κυβάκια. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τα κομμένα μήλα, τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό λεμονιού. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα και να απορροφήσουν το νερό, περίπου 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα πολτοποιούμε στο multi.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C στον αέρα, βάζουμε λαδόχαρτο στον πάτο ενός τσέρκι ή σε ένα ταψάκι 18-19 εκ. και αλείφουμε με ηλιέλαιο τα τοιχώματα του.
  3. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το αλεύρι, τη βανίλια, τα αβγά και τον πουρέ μήλου. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν για 2-3 λεπτά.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψάκι και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με αμύγδαλο φιλέ. Ψήνουμε 35-40 λεπτά.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει καλά, πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.