Η πανακότα είναι ένα δροσερό και πολύ εύκολο επιδόρπιο. Χρειάζεται ελάχιστα υλικά και πολύ λίγο χρόνο για να παρασκευαστεί. Η παρακάτω συνταγή συνδυάζει την κλασική πανακότα η οποία όμως συνοδεύεται από πουρέ βερίκοκου. Μπορώ να πώ οτι στην αρχή με κέρδισε η εμφάνιση της, όμως και η γεύση της είναι πολύ ωραία και ιδιαίτερη. Η συνταγή είναι πολύ απλή, χρειάζεται μόνο λίγη αναμονή ώστε να κρυώσουν καλά ο πουρές και η κρέμα πανακότας, έτσι ώστε όταν μπούν στα ποτηράκια να μην ενωθούν μεταξύ τους.

Υλικά (για 4 μερίδες)

Για τον πουρέ βερίκοκου:

  • 10 μικρά βερίκοκα
  • 1/2 της κούπας ζάχαρη κρυσταλλική

Για την πανακότα:

  • 1 κούπα γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος, 30-35% λιπαρά
  • 1/2 της κούπας ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1/2 κλωναράκι βανίλιας
  • 6 γρ. φύλλα ζελατίνης

Εκτέλεση

Για τον πουρέ βερίκοκου:

  1. Πλένουμε τα βερίκοκα, τα κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Με τη μεριά της φλούδας προς τα κάτω τα βάζουμε σε ένα μικρο πυρέξ και πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. Τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C στον αέρα για 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να γίνει η ζάχαρη σιρόπι.
  2. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα πολτοποιούμε στο multi. Μοιράζουμε τον πουρέ σε 4 ποτηράκια του κρασιού.

Για την πανακότα:

  1. Βάζουμε τη ζελατίνη σε κρύο νερό να μαλακώσει.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη, τα σποράκια από το κλωναράκι της βανίλιας καθώς και το κλωναράκι. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Λίγο πριν αρχίσει να βράζει αποσύρουμε απο τη φωτιά, στυβουμε τις ζελατίνες και τις προσθέτουμε στο μείγμα του γάλακτος. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζελατίνη, σουρώνουμε και αδειάζουμε σε καθαρό μπολ. Ανακατεύουμε τακτικά μέχρι να κρυώσει η κρέμα και να πήξει ελαφρώς (με αυτόν τον τρόπο δεν θα δημιουργηθεί πέτσα στην επιφάνεια και η πανακότα θα αποκτήσει καλύτερη υφή). Μοιράζουμε το μείγμα στα ποτηράκια πάνω από τον πουρέ βερίκοκου.
  3. Τοποθετούμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 4 ώρες ώστε να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
  4. Λίγο πρίν σερβίρουμε, γαρνίρουμε με κομματάκια φρέσκου βερίκοκου και ψιλοκομμένο φυστίκι αιγίνης.