Gingerbread cake

Gingerbread cake

Υλικά (για 4-6 άτομα)

Για το κέικ

  • 1 2/3 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 στρογγυλεμένες κουταλιές του γλυκού τζίντζερ σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι κινεζική σκόνη πέντε καρυκευμάτων (Υπάρχει σε συσκευασία στα Supermarkets)
  • 1 αυγό, χτυπημένο
  • 1/2 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι σκούρα μελάσα
  • 1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι
  • 1/2 φλιτζάνι βραστό νερό

Για την επικάλυψη καραμέλας

  • 1 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
  • 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • ½ κούπα κρέμα γάλακτος


Εκτέλεση

Για το κέικ

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη σόδα, τη σκόνη τζίντζερ, τη κανέλα, το αλάτι, τα μπαχαρικά σε σκόνη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μελάσα, το λάδι και το αυγό, με ένα σύρμα ανακατεύουμε απαλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές και στερεό μείγμα.

Κατόπιν ρίχνουμε το βραστό νερό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα απαλά στην αρχή και δυνατά στη συνέχεια.
Σε ένα καλά αλευρωμένο ορθογώνιο πυρέξ ρίχνουμε το μείγμα και κοπανάμε 3 φορές πάνω κάτω να απλωθεί καλά. Ψήνουμε για 35 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και απλώνουμε από πάνω τη σως καραμέλας, το απλώνουμε προσεκτικά με μια σπάτουλα και σερβίρουμε.

Για την επικάλυψη καραμέλας

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε την ζάχαρη και ρυθμίζουμε την εστία στη χαμηλή ένταση. Ανακατεύουμε την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί εντελώς και γίνει υγρό μείγμα, τότε ρίχνουμε το βουτυρά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να λιώσει.

Όταν λιώσει το βούτυρο κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την εστία και ανακατεύουμε με την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγα λεπτά και φυλάμε σε αποστειρωμένο βάζο, τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 βδομάδες και είναι έτοιμη για χρήση.

Πηγή: sidagi.gr

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο