Απίστευτη τάρτα σοκολάτας με ολόκληρα φουντούκια και κράνμπερις

Απίστευτη τάρτα σοκολάτας με ολόκληρα φουντούκια και κράνμπερις

Υλικά 

Για την τάρτα:

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
  • 125 γρ. μαργαρίνη σε κομματάκια (κατευθείαν από το ψυγείο)
  • 1 αβγό μεγάλο
  • 1 κ. σ. άχνη (γεμάτη, όχι κοφτή)
  • 2 κ. σ. γάλα φρέσκο (εγώ έβαλα με 2% λιπαρά)
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • ξύσμα από 1 λάιμ
  • λίγη μαρμελάδα φρούτα του δάσους (ή όποια άλλη γεύση σας αρέσει)

Για τη γέμιση:

  • 325 γρ. κουβερτούρα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος (με 35% λιπαρά)
  • 1 κ. γ. κονιάκ
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 1 χούφτα φουντούκια καβουρδισμένα
  • 1 χούφτα κράνμπερις

Εκτέλεση

Για την τάρτα:

Ρίχνετε όλα τα υλικά -εκτός της μαρμελάδας- σε ένα μεγάλο μπολ και ενώνετε με το χέρι, ώσπου να ομογενοποιηθούν τα συστατικά και να έχετε μια μαλακή ζύμη.Δίνετε σφαιρικό σχήμα στη ζύμη (σαν μπάλα) και την καλύπτετε με διαφανή μεμβράνη. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα. (Μπορείτε να έχετε φτιάξει τη ζύμη και από την προηγούμενη μέρα.)

Όταν η ζύμη παγώσει καλά, τη βγάζετε από το ψυγείο, την τοποθετείτε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την ανοίγετε με χοντρό πλάστη. Βουτυρώνετε πολύ καλά μια ταρτιέρα ή μια φόρμα με αποσπώμενο τσέρκι (εγώ χρησιμοποίησα το δεύτερο) και στρώνετε μέσα τη ζύμη που ανοίξατε με τον πλάστη. Προσέχετε να "πιάσει" και τα τοιχώματα. Με ένα πιρούνι, κάνετε τρύπες σε όλη την επιφάνεια της τάρτας.

Καλύπτετε την τάρτα με λαδόκολλα και από πάνω ρίχνετε φασόλια (ή κάποιο άλλο βαρύ όσπριο). Με αυτό τον τρόπο η τάρτα δεν θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Ψήνετε την καλυμμένη τάρτα στους 180°C σε προθερμασμένο φούρνο για 20'.Αφαιρείτε τα φασόλια και την λαδόκολλα, και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15' (επειδή όλοι οι φούρνοι δεν είναι το ίδιο δυνατοί, μπορεί να χρειαστεί να βγάλετε την τάρτα νωρίτερα ή αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, βγάλτε την τάρτα από τον φούρνο μόλις πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αν σκουρύνει πολύ, θα πικρίσει.)

Αφήστε την τάρτα να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, αλείφετε την βάση και τα τοιχώματα με τη μαρμελάδα.

Για τη γέμιση:

Κόβετε την κουβερτούρα σε κομματάκια (όσο πιο μικρά, τόσο καλύτερα) και τα βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να φουσκώνει, την κατεβάζετε από το μάτι και τη ρίχνετε πάνω από τη σπασμένη κουβερτούρα.Ανακατεύετε με μία σπάτουλα, ώσπου να λιώσει η κουβερτούρα και να γυαλίσει το μίγμα. Εν συνεχεία, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύστε λίγο ακόμη. (Σε αυτό το στάδιο μπορείτε να δοκιμάσετε και να προσθέσετε άχνη, αν θέλετε πιο γλυκιά τη τάρτα σας.)

Συναρμολόγηση:

Ρίχνετε τη γέμιση στην ψημένη τάρτα και κουνάτε λίγο την ταρτιέρα για να πάει παντού το μίγμα. Αν θέλετε, στρώνετε την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

Βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες (να σφίξει).Τη βγάζετε από το ψυγείο λίγη ώρα πριν την καταναλώσετε. 

Tip: Μπορείτε να τη γαρνίρετε με άχνη, σαντιγύ ή κρέμα γάλακτος και να τη συνοδεύσετε με παγωτό βανίλια. Σε κάθε περίπτωση, φάτε τη πριν σας τη φάνε!

Πηγή: sundayspoon

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο