Αγαπημένη τάρτα με κρέμα λεμονιού

Αγαπημένη τάρτα με κρέμα λεμονιού

Υλικά :

Για τη βάση 

  • 270 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 αυγό
  • μία πρέζα αλάτι
  • 150gr βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 85 gr ζάχαρη άχνη

Για την κρέμα λεμονιού

  • 3/4 κούπας χυμό λεμονιού
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • 4 αυγά
  • 245g λευκή ζάχαρη
  • 210g βούτυρο,σε θερμοκρασία δωματίου και κομμένο σε κύβους

Για τη μαρέγκα (προαιρετικά)

  • 50 γρ λευκή ζάχαρη
  • 50 γρ ασπράδια αυγού 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ τοποθετούμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και δουλεύουμε με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί υφή σαν ψιχουλάκια. Προσθέτουμε το αυγό και στη συνέχεια τη ζάχαρη άχνη. Δουλεύουμε πάλι με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα ζύμης.

Τυλίγουμε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετούμε στο  ψυγείο για 2 ώρες. Όταν βγει από το ψυγείο, ανοίγουμε σε ένα φύλλο πάχους περίπου 3-4 χιλιοστών και απλώνουμε σε μια ταρτιέρα. Για μικρά ταρτάκια απλώνουμε μικρότερα κομμάτια σε ειδική θήκη για μικρές τάρτες ή μικρά cupcakes. Γεμίζουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε μέσα φασόλια ή φακές για να πάρει βάρος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 25-30 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμη 10-15 λεπτά.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το ξύσμα. Προσθέτουμε το χυμό και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε το μπολ πάνω από νερό που βράζει (να μην ακουμπάει ο πάτος του  και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να σφίξει και να δέσει το μείγμα. Όταν δέσει, αποσύρουμε από το βραστό νερό και προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο, ανακατεύοντας ώστε να ενσωματώνεται καθώς λιώνει. Γεμίζουμε με την κρέμα την τάρτα και τοποθετούμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.

Για τις μαρέγκες, τοποθετούμε το ασπράδι σε ένα μπολ και ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα. Μόλις ξεκινήσει να αφρίζει αυξάνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή μαρέγκα, περίπου 5-6 λεπτά. Τοποθετούμε τη μαρέγκα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και φτιάχνουμε μικρά σχήματα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε στους 90 C για 1 1/2 ώρα. Διατηρούνται αεροστεγώς κλειστές και τοποθετούνται τελευταία στιγμή στα ταρτάκια. Εάν θέλουμε δεν βάζουμε καθόλου μαρένγκες.

Πηγή: cookaffair

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο