Ρεβανί βέρο, από τη Βέροια

Ρεβανί βέρο, από τη Βέροια

Είναι δύσκολο να αντισταθεί κανείς σε αυτό το παραδοσιακό γλυκό ταψιού . Το Ρεβανί ή Ραβανί της Βέροιας είναι φημισμένο παντού . Αυτή  είναι η παραδοσιακή συνταγή που μου την έδωσε η κυρία Ιουλία από την Ελιά Βεροίας . Το ίδιο γλυκό παρασκευάζεται και στην Τουρκία και λέγεται επίσης revani . Το συναντάμε και στον Αραβικό κόσμο όπου  αποκαλείται basbousa αλλά και σε όλη την υπόλοιπη ανατολική Μεσόγειο . 

Υλικά

  • 2 φλιτζ. τσαγιού σιμιγδάλι χοντρό
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζ. αλεύρι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 βανίλια
  • λίγη μαστίχα κοπανισμένη
  • 1 φλιτζ.τσαγιού σπορέλαιο
  • 1 φλιτζ.τσαγιού ζάχαρη
  • ξύσμα ενός λεμονιού.

Για το σιρόπι

  •  3 1/2 ποτήρια νερού ζάχαρη
  •  3 1/2 ποτηρια νερό
  • φλούδες και χυμό από 1/2 λεμόνι

Εκτέλεση 

Κοσκινίζουμε σ” ένα μπολ το αλεύρι μαζί με το σιμιγδάλι και το μπέικιν πάουντερ. Σε  άλλο μπολ ανακατεύουμε με  σύρμα τη ζάχαρη με το λάδι. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά , το γιαούρτι , το ξύσμα , τη βανίλια και τη μαστίχα και ανακατεύουμε . Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα με το αλεύρι . Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ελαφρά ένα ταψί . Απλώνουμε το μείγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά , μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια του γλυκού και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα  .

Φτιάχνουμε το σιρόπι . Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά και βράζουμε για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Μόλις βγει το ρεβανί από το φούρνο , το περιχύνουμε λίγο λίγο με το σιρόπι . Το αφήνουμε όσο χρειαστεί μέχρι να το πιει όλο και να φουσκώσει . Αφήνουμε να κρυώσει και το σερβίρουμε . Μαζί με παγωτό καϊμάκι είναι η αποθέωση της σιελόρροιας !

Πηγή: lovefood

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο