Τσουρέκι νηστίσιμο

Τσουρέκι νηστίσιμο

Υλικά 

Για το προζύμι:

  • Αλεύρι  για Τσουρέκι : 60 γρ. (4 κουταλιές)
  • Μαγιά: 45 γρ. νωπή ή 15 γρ. ξηρή (2 φακελάκια)
  • Ζάχαρη: 15 γρ. (1 κουταλιά)
  • Νερό (χλιαρό): 225 γρ. (1 φλιτζάνι)

Για τη ζύμη: 

  • Αλεύρι  για Τσουρέκι: 1.200 γρ.
  • Χυμός πορτοκαλιού: 1/2 λίτρο (2 κούπες)
  • Ζάχαρη: 225 γρ. (1 & 1/4 κούπας)
  • Ελαιόλαδο ραφινέ: 250 γρ. (1 κούπα)
  • Μαστίχα: 5 γρ. (1 κουταλάκι)
  • Μαχλέπι: 5 γρ. (1 κουταλάκι)
  • Βανίλια: 1 
  • Πορτοκάλι ξύσμα: 2 πορτοκάλια
  • Αλάτι: 1 πρέζα 

Εκτέλεση

Για το προζύμι, ανακατεύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 20 λεπτά.

Για τη ζύμη, ανακατεύουμε όλα τα υλικά (εκτός από το αλεύρι) σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε το προζύμι και το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά με το χέρι. Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένη λεκάνη, σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί, περίπου για 1 ώρα. 

Πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα που επιθυμούμε και τα τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Τα αφήνουμε να φουσκώσουν, περίπου για 30 λεπτά.Ψήνουμε στους 160ºC για 40 λεπτά.

Πηγή: mills

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο