Μηλόπιτα με κέικ γιαουρτιού

Μηλόπιτα με κέικ γιαουρτιού

Υλικά

  • 4 μέτρια μήλα
  • Λίγο χυμό λεμονιού
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (λίγο λιγότερο απο 2 κούπες) - Χρησιμοποίησα μισό μισό με αλεύρι ολικής άλεσης.
  • 1 1/2 κουταλάκι baking powder
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 αυγά 
  • 1 και λίγο παραπάνω κούπα ζάχαρη
  • Ξύσμα απο μισό λεμόνι ή πορτοκάλι
  • 1 κούπα γιαούρτι
  • 4 κουταλιές της σούπας γάλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο


Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.

Βουτυρώνουμε καλά το ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε και πασπαλίζουμε με λίγο αλευράκι. Το γυρνάμε και το χτυπάμε ελαφρώς να φύγει το περίσσιο αλέυρι.

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια τα 2 απο τα 4 μήλα, Ραντίζουμε με λίγο λεμόνι και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και κανέλα.
Σε ενα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder, την σόδα, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε τα κομμένα μήλα μέσα στο μείγμα με το αλέυρι. Κρατάμε στην άκρη.

Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να έχουμε ενα ανοιχτόχρωμο κρεμώδες μείγμα, περίπου για 5 λεπτά.  Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε το ξύσμα, το γιαούρτι, το γάλα, την βανίλια και το λάδι. 

Σταδιακά προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και χτυπάμε ίσα ίσα να ενσωματωθεί στο μείγμα.

Αδειάζουμε στο ταψάκι μας, το χτυπάμε λιγάκι στον πάγκο να φύγουν οι μεγάλες φουσκάλες αέρα που δημιουργούνται μέσα στο μείγμα και στολίζουμε με τα υπόλοιπα δυο μήλα, κομμένα όπως σας αρέσει, εγώ χρησιμοποίησα μαντολίνο για να κόψω τις φετούλες πολύ ψιλές, αλλά πολλές φορές την κάνω απλά κόβοντας σε φέτες ή κυβάκια τα κομμάτια του μήλου. Τοποθετούμε τα φρούτα πάνω στο μείγμα και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Ψήνουμε για 55-65 λεπτά.

Οταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε απο τον φούρνο και την αφήνουμε στο ταψάκι για 10 λεπτά. Στην συνέχεια την βγάζουμε και την αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει.Πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

Πηγή: eri-captaincook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο