Κιουνεφέ: η γνήσια πολίτικη λιχουδιά

Κιουνεφέ: η γνήσια πολίτικη λιχουδιά

Tο κιουνεφέ είναι πολίτικο γλυκό και είναι παραλλαγή του κανταϊφιού. Γίνεται με τυρί και σιρόπι. Μπορεί να σας ακούγετε ολίγον μπλιάξ, αλλά όταν το γευτείτε η υφή του μοιάζει σαν κρέμα πατισερί και ξεγελά οτι περιέχει τυρί. Η πολίτικη εκδοχή θέλει συγκεκριμένο τυρί μαστιχωτό, άγευστο το οποίο χρησιμοποιείτε αποκλειστικά για  [tasa] αυτό το γλυκό. Εμείς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ανθότυρο ανάλατο ή μυζήθρα γλυκιά ή ρικότα. Επίσης για την μαστιχωτή υφή μπορούμε να βάλουμε λίγη μοτσαρέλα.

Υλικά

  • 400γρ κανταΐφι το οποίο μαδάμε με το χέρι να αφρατέψει
  • 400γρ ανθότυρο ή μυζήθρα γλυκιά
  • 250γρ βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
  • λίγο μέλι
  • μισό φλ γάλα
  • 2 σπυριά μαστίχα
  • φιστίκι αιγίνης ψιλοκομμένο

Σιρόπι

  • 3 φλ νερό
  • 2,5φλ ζάχαρη
  • λιγο χυμό λεμονιού
  • λίγη κανέλα

Εκτέλεση

Βάζουμε το ανθότυρο και το μέλι στο μούλτι με λίγο γάλα να γίνει σα κρέμα. Με λίγη ζάχαρη κοπανίζουμε τη μαστίχα και την ανακατεύουμε με το τυρί

Σε ενα ταψάκι βουτυρωμένο απλώνουμε το μισό κανταΐφι. Από πάνω ρίχνουμε καυτό βούτυρο να το κάψει. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση τυριού. Πασπαλίζουμε με λίγο φιστίκι αιγίνης.Απο πάνω απλώνουμε το υπόλοιπο κανταΐφι. Το στρώνουμε να απλωθεί ομοιόμορφα και απο πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40-50 λεπτά περίπου μέχρι να χρυσίσει το γλυκό. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί.  Σιροπιάζουμε ζεστό το γλυκό με χλιαρό σιρόπι. Πασπαλίζουμε με φιστίκι αιγίνης και σερβίρουμε.

*Ωραίο συνοδευτικό είναι το παγωτό βανίλια ή καϊμάκι
** Αν χρησιμοποιήσουμε μοτσαρέλα, την ψιλοκόβουμε και τη μαδάμε προτού την απλώσουμε πάνω στη γέμιση

Πηγή: kozanimedia

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο