Το πιο εύκολο και νόστιμο Μιλφέιγ

Το πιο εύκολο και νόστιμο Μιλφέιγ

Το μιλφέιγ (millefeuille), που στα γαλλικά σημαίνει χίλια φύλλα, είναι κυρίως γνωστό σαν το γλυκό με την τραγανή σφολιάτα και την άσπρη κρέμα, πασπαλισμένο με λίγη κανέλα. Ωστόσο μπορούμε να το βρούμε σε διάφορες μορφές, ανάλογα τη χώρα και τις παραδόσεις της. Αντί για την λευκή κρέμα ζαχαροπλαστικής, μπορεί να περιέχει μαρμελάδα ή σαντιγί και να είναι γκλασαρισμένο με άσπρη ή μαύρη σοκολάτα. Μπορούμε ακόμα να το βρούμε και σε αλμυρή έκδοση, γεμισμένο με σπανάκι, pesto ή τυρί (συνηθίζεται στην Ιταλία). Ίσως κάποιοι από σας να έχετε δοκιμάσει μιλφέιγ περιστεριού (πιάτο που είχα δοκιμάσει στη “Σπονδή” πριν 3-4 χρόνια) ή μιλφέιγ καπνιστού σολομού!

Υλικά:

  • 2 πακέτα σφολιατίνια
  • 2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου στιγμής, με γεύση βανίλια
  • 700ml γάλα φρέσκο (όσο λέει η συσκευασία της σκόνης για την κρέμα)
  • 1 βανίλια
  • 1 κουτ.σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση

Χτυπάμε σε μίξερ ή με ένα σύρμα την σκόνη (άνθος αραβοσίτου) με το γάλα.
Προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη και χτυπάμε λίγο ακόμα. Το μείγμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ ρευστό ούτε πολύ πηχτό.
Απλώνουμε σε ένα μικρό ταψί ή πυρέξ ή τάπερ μια στρώση σφολιατίνια και απλώνουμε τη μισή κρέμα. Απλώνουμε άλλη μια στρώση σφολιατίνια και αδειάζουμε την υπόλοιπη κρέμα.

Τα σφολιατίνια που έχουν περισσέψει τα θρυμματίζουμε και τα πασπαλίζουμε ομοιόμορφα πάνω από την τελευταία στρώση κρέμας.
Αφήνουμε στο ψυγείο 2 ώρες περίπου, πριν το σερβίρουμε.
Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με κανέλα.

Tips:

Μπορείτε να προσθέτετε σταδιακά το γάλα ανακατεύοντας, για να ρυθμίζετε τη ρευστότητα του μείγματος.

Στη ζάχαρη εγώ βάζω κοφτή κουταλιά, για να μη βγει πολύ γλυκό. Αν θέλετε βάζετε λίγο περισσότερη. Αν παρόλα αυτά δε βγει όσο γλυκό θέλετε, μπορείτε να πασπαλίσετε στο τέλος (πριν το σερβίρισμα) ζάχαρη άχνη.

Υπάρχει και παραλλαγή αυτής της συνταγής που περιέχει επιπλέον κρέμα γάλακτος. Θα την παραθέσω κάποια στιγμή. Αυτή πάντως η εκδοχή είναι πιο ελαφριά και εξίσου νόστιμη !

Αυτό το γλυκό ενδείκνυται σαν επιδόρπιο σε γεύματα με έντονες γεύσεις όπως είναι του κρέατος, επειδή είναι πολύ δροσερό και ελαφρύ.

Πηγή: gourmelia

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο