Άπαιχτο τσουρέκι με μήλο

Άπαιχτο τσουρέκι με μήλο

Υλικά

για τη ζύμη 

  • Χλιαρό νερό: 1/2 κούπα 
  • Ηλιέλαιο: 1/3 κούπας (ή άλλο ελαφρύ λάδι) 
  • Μέλι: 85 γρ. 
  • Αυγά: 2 μεγάλα 
  • Αλεύρι: 490 γρ. (περίπου 4 κούπες) 
  • Αλάτι: 1 1/2 κουταλάκι τσαγιού 
  • Ξερή μαγιά: 1 κουταλιά σούπας 

 για τη γέμιση

  • Μήλα: 350 γρ. (2 μέτρια προς μεγάλα μήλα) 
  • Τριμμένη κανέλα: 1/2 κουταλάκι τσαγιού 
  • Τριμμένο ξερό τζίντζερ: 1/3 κουταλάκι τσαγιού 
  • Τριμμένο γαρύφαλλο: 1 πρέζα 
  • Ζάχαρη: 50 γρ. 
  • Χτυπημένο αυγό: 1 μικρό για την επάλλειψη 

Εκτέλεση

Ανακατεύετε το αλεύρι με την μαγιά και το αλάτι και προσθέτετε το λάδι, το μέλι, το νερό και τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα. Ζυμώνετε την ζύμη στο μίξερ ή στο χέρι για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρετε μια μαλακή, απαλή ζύμη. 

Σκεπάζετε την ζύμη και την αφήνετε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, για 2 ώρες περίπου. Εν τω μεταξύ, πλένετε τα μήλα, τα κόβετε σε κομμάτια και πετάτε τους σπόρους. Κόβετε σε κύβους 1 - 1,5 εκ. περίπου. Τα ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι, 22 εκ. περίπου διάμετρο. 

Πατάτε τη ζύμη να ξεφουσκώσει και την ανοίγετε σε ελαφρά λαδωμένη επιφάνεια σε φύλλο, 40 Χ 50 εκ. περίπου. Απλώνετε κατά μήκος της μακριάς πλευράς τα μισά μήλα, να πιάσουν το 1/3 περίπου της επιφάνειας. Διπλώνετε τη ζύμη ως τη μέση, με τρόπο, ώστε να σκεπάσει τα μήλα. Απλώνετε τα υπόλοιπα μήλα στην υπόλοιπη ζύμη και διπλώνετε, ώστε να τα κλείσετε κι αυτά. Πατάτε καλά τις άκρες να κλείσουν

Με κοφτερό μαχαίρι, κόβετε τη ζύμη σε 16 φέτες, τις οποίες βάζετε με την κομμένη επιφάνεια στο ταψί (μην ανησυχείτε αν η γέμιση βγει από την ζύμη). Σκεπάζετε και αφήνετε για άλλη μια ώρα περίπου να φουσκώσει. 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 165 βαθμούς. 
Χτυπάτε το αυγό με μια κουταλιά νερό και αλείφετε το τσουρέκι. Το ψήνετε στο φούρνο για 55 λεπτά. 
Βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε 3 - 4 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του. Βγάζετε από το ταψάκι και αφηνετε σε σχάρα να κρυώσει. 

Πηγή: radicio

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο