Σαβαρέν ή μπαμπάς με ρούμι

Σαβαρέν ή μπαμπάς με ρούμι

Υλικά

  •  260 γρ. σκληρό αλεύρι
  •  18 γρ. φρέσκια μαγιά
  •  200 ml νερό
  •  60 γρ. βούτυρο Ολλανδίας ή μαργαρίνη
  •  65 γρ. ζάχαρη
  •  1 πρέζα αλάτι
  •  1/2  πορτοκάλι, ξύσμα
  •  1/2 κ.γλ. κοπανισμένο μαχλέπι (προαιρετικά)
  •  3  αβγά

για το σιρόπι:

  •  250 γρ. ζάχαρη
  •  250 ml νερό
  •   ρούμι

για την κρέμα πατισερί:

  •  40 γρ. κορν φλάουρ
  •  80 γρ. ζάχαρη
  •  350 ml γάλα
  •  150 ml κρέμα γάλακτος
  •  1  αβγό
  •  3  κρόκοι αβγών
  •  1 στικ ή κλωναράκι βανίλια

Εκτέλεση

Στον κάδο του μίξερ ζυμώνω με τον γάντζο το αλεύρι καλά κοσκινισμένο με τη μαγιά, το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι, το ξύσμα, το μαχλέπι αν βάλω και τα αβγά, τα οποία ρίχνω ένα-ένα. Τα αφήνω να φουσκώσουν. Γεμίζω με το μείγμα πυρίμαχα φορμάκια ή φόρμες σιλικόνης.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15'. Μόλις πάρουν αυτό το ρόδινο χρώμα στην επιφάνεια, είναι έτοιμοι οι μπαμπάδες μου.

για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω τη ζάχαρη με το νερό κι ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα να διαλυθούν οι κόκκοι. Όταν δημιουργηθεί ένα λείο σιρόπι, κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω όσο ρούμι θέλω.

Παίρνω τους ψημένους μπαμπάδες και με ένα ίσιο μαχαίρι κόβω οριζόντια το επάνω μέρος (καπελάκι) από τους μπαμπάδες. Βουτάω το γλυκό μου στο σιρόπι και το αφήνω σε πιατέλα να ρουφήξει το υγρό.

για την κρέμα πατισερί:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνω το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια. Προσθέτω το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη κι ανακατεύω ζωηρά με το σύρμα. Σε ένα μπολάκι ρίχνω το αβγό και τα κροκάδια. [Τα ασπράδια που μείναν, τα αποθηκεύω σε βαζάκι που κλείνει, στο ψυγείο!] Όταν πάει να πάρει βράση το γάλα, το κατεβάζω, αφαιρώ το 1/3 και το ρίχνω στα αβγά, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα. Μεταφέρω όλο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα κι ανακατεύω γρήγορα με το σύρμα, μέχρι να δέσει η κρέμα ζαχαροπλαστικής.

Χύνω την κρέμα σε ένα μπολ ή βαθύ πιάτο και τη σκεπάζω με μεμβράνη, φροντίζοντας να εφτάπτεται στην κρέμα, ώστε να μην πιάσει πέτσα. Αφήνω την κρέμα στο ψυγείο  να κρυώσει καλά. Πριν τη χρησιμοποιήσω, τη χτυπάω στο μίξερ με το φτερό ή ζωηρά με το σύρμα.

για τη συναρμολόγηση:

Έχω ψήσει τους μπαμπάδες, τους έχω βουτύξει στο σιρόπι κι αφήσει να τραβήξουν το υγρό. Έχω επίσης κόψει το επάνω μέρος του γλυκού μου. Παίρνω γενναίες κουταλιές από την κρέμα πατισερί και καλύπτω την κορυφή από τους μπαμπάδες. Σκεπάζω με το "καπελάκι" που έχω κόψει.

Πηγή: pastrychef

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο