Μπακλαβάς με χουρμάδες, σοκολάτα και καρύδι

Μπακλαβάς με χουρμάδες, σοκολάτα και καρύδι

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 200γρ. χουρμάδες (ή δαμάσκηνα) χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένα
  • 400γρ. καρυδόψιχα, κοπανισμένη καλά
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
  • 1 ποτήρι του νερού βούτυρο γάλακτος
  • 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • 200γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

Ανακατεύετε την κοπανισμένη καρυδόψιχα με την κανέλα, το γαρίφαλο και τους χουρμάδες. Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και αλείφετε με αυτό το ταψί του φούρνου σας. Απλώνετε 2 φύλλα κρούστας ώστε να καλύψετε τον πάτο και τα πλαϊνά του. Πασπαλίζετε με λίγο από τη γέμιση, βάζετε από πάνω άλλο 1 φύλλο και ξανά γέμιση. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μέχρι να μείνουν 2 φύλλα με τα οποία θα σκεπάσετε τον μπακλαβά.

Στρώνετε όμορφα τα φύλλα που περίσσεψαν γύρω-γύρω και με ένα καλό μαχαίρι κόβετε τον μπακλαβά σε κομμάτια σχήματος ρόμβου. 

Ζεσταίνετε καλά το βούτυρο και περιχύνετε με αυτό τον μπακλαβά, ιδιαίτερα στα σημεία που κόψατε με το μαχαίρι. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στο φούρνο στους 180 οC για 30 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και ψήνετε για ακόμη 45 λεπτά μέχρι να ροδίσει.

Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το νερό και τη ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να πάρει βράση και να δέσει το σιρόπι. Ρίχνετε μέσα στο σιρόπι την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύετε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Βγάζετε τον μπακλαβά από τον φούρνο και περιχύνετε με το σιρόπι σοκολάτας δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα σημεία που έχετε κόψει με το μαχαίρι. 

Αφήνετε το γλυκό να τραβήξει το σιρόπι για τουλάχιστον 30 λεπτά.

 

Πηγή: dietup

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο