Γαλακτομπούρεκο με δύο τρόπους

Γαλακτομπούρεκο με δύο τρόπους

Είναι δύο γλυκά σε ένα. Μετά το ψήσιμο ή τα σοροπιάζεις και είναι γαλακτομπούρικο ή άχνη και κανέλα από πάνω και έχεις πολύ ωραία μπουγατσάκια! 

Υλικά

για περίπου 24 κομμάτια

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 1 κούπα αμύγδαλο και καρύδι τριμμένα
  • 1 κουτ.γλυκού κανέλλα (και 2 μπορώ να πώ...)
  • 2-3 κουτ.σούπας ζάχαρη
  • βούτυρο λειωμένο (από βαζάκι) ή λάδι για το άλειμμα των φύλλων

Κρέμα

  • 3,5 φλυτζ. τσαγιού γάλα
  • 1 φλυτζ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 2-3 αυγά αναλόγως μεγέθους

Σιρόπι

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε σε ένα μπωλ τους ξηρούς καρπούς, κανέλλα, και ζάχαρη και το αφήνουμε στην άκρη.

Ετοιμάζουμε την κρέμα: βάζουμε να βράσει το γάλα με τη ζάχαρη και τη βανίλια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι πασπαλιστά και ανακατεύοντας για να μη σβωλιάσει. Ξαναβάζουμε στην φωτιά (χαμηλωμένη όμως) και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Ξανά κάτω από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα. Ανακατεύουμε και προχωρούμε...

Τα φύλλα τα δουλεύουμε ανά δύο: στρώνουμε οριζόντια μπροστά μας ένα φύλλο, το βουτυρώνουμε ελαφρά με το πινέλο, πασπαλίζουμε με το μείγμα του καρυδιού, καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, και το βουτυρώνουμε και αυτό.

Κόβουμε τα δύο φύλλα μαζί σε 4 λωρίδες, και βάζουμε από μια κουταλιά κρέμα στην άκρη της κάθε μιας. Δαχτυλάκι στην κρέμα δεν επιτρέπεται, εκτός κι αν είμαστε σίγουροι για τα αυγά, γιατί δεν έχουν ψηθεί ακόμη.

Τυλίγουμε χαλαρά 3-4 τούμπες, διπλώνουμε τις άκρες να κλείσει ο κύλινδρος, βουτυρώνουμε πάνω στο δίπλωμα και ολοκληρώνουμε το τύλιγμα. Βουτυρώνουμε το μπουρέκι γύρω γύρω και τοποθετούμε στη λαμαρίνα σε αντικολλητικό χαρτί. Να έχουν λίγη απόσταση μεταξύ τους, ώστε αν ανοίξει κανένα στο ψήσιμο και χυθεί η κρέμα του, να μην χαλάσει και τα υπόλοιπα. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 170-180 βαθμούς με αέρα, στην μέση του φούρνου, 30-35 λεπτά. 

Αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη με το νερό για 10 περίπου λεπτά. Στρώνουμε τα μπουρέκια σε ένα βαθύ σκεύος και τα λούζουμε με σιρόπι. Μόλις κρυώσει το σιρόπι τα βγάζουμε - όσο τράβηξαν... τράβηξαν - για να μείνουν τραγανά.

Εναλλακτικά: Αντί να σιροπιάσουμε, πασπαλίζουμε απλώς με άχνη και κανέλλα, και έχουμε 

Πηγή: greekmasa

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο